Europarlamentarii polonezi blochează ridicarea sancţiunilor împotriva Republicii Belarus

, , , ,
 
Parlamentul European, suparat pe Republica Belarus

Parlamentul European, suparat pe Republica Belarus

Europarlamentarii polonezi din Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European au protestat împotriva unei evaluări mai puţin dure a situaţiei din Republica Belarus, relateaza surse diplomatice, citate de agentia de presa KARADENIZ-PRESS. Raportul Parlamentului European cu privire acţiunile autorităţilor belaruse a devenit şi mai dur, din cauza intervenţiei deputaţilor din Polonia. În documentul discutat în Comisia pentru afaceri externe, autorul Justas Paleckis, europarlamentar socialist lituanian, constată o ameliorare a situaţiei de la Minsk. „În ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului în Belarus, situaţia s-a îmbunătăţit, astfel încât ar trebui să se ia în calcul posibilitatea ridicării sancţiunilor impuse de UE împotriva demnitarilor belaruşi”, a menţionat Paleckis în raport.
Europarlamentarii polonezi, însă, s-au împotrivit acestei propuneri, astfel încât, la finalul votului, din raport a fost eliminat pasajul în care se menţionează îmbunătăţirea standardelor democratice din Belarus. Parlamentarii europeni au mai stabilit că Bruxellesul nu ar trebui să anuleze sancţiunile, ci să îşi menţină ferm poziţia.

Sanctiuni prelungite

Documentul votat în Comisia pentru afaceri externe urmează să fie adoptat de Parlamentul European în luba septembrie 2013, cu o lună înainte de reuniunea miniştrilor de externe din UE, care trebuie să ia o decizie cu privire la prelungirea sau eliminarea sancţiunilor împotriva Republicii Belarus.
În luna octombrie 2012 UE a reînnoit interdicţia de viză pentru 243 de reprezentanți ai administrației de la Minsk, acuzaţi de încălcări grave ale drepturilor omului sau de represalii exercitate asupra societăţii civile şi opoziţiei democratice.
Lituania, care asigură preşedinţia rotativă a UE de la 1 iulie 2013, a anunţat intenţia sa de a favoriza normalizarea relaţiilor între UE şi Belarus. Ţările baltice  – Lituania, Letonia și Estonia – consideră că sancţiunile împotriva Minskului au un efect negativ asupra economiilor lor.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *