Europa de est, sub spectrul amenintarii dezastrelor ecologice

, , ,
 

Delta Dunarii, amenintata de dezastrele ecologice din Ungaria

Delta Dunarii, amenintata de dezastrele ecologice din Ungaria

Dezastrul ecologic provocat recent in urma deversarii de noroi toxic in vestul Ungariei a determinat Bruxellesul sa ia in considerare reanalizarea legislatiei europene cu privire la depozitarea deseurilor industriale in statele membre UE. “Daca vedem ca legislatia trebuie sa fie schimbata, vom merge in acea directie”, a spus un purtator de cuvant al Comisiei Europene, referindu-se la nevoia actualizarii normelor europene referitoare la deseurile industriale.
In prezent, autoritatile ungare efectueaza o ancheta pentru a vedea care au fost cauzele recentului accident de la o fabrica de alumina din judetul Veszprem, in conditiile in care compania MAL Zrt, careia ii apartine fabrica, detine o autorizatie pentru depozitarea deseurilor toxice conforma cu legislatia UE din 2006, transmite Agerpres, citata de agentia KARADENIZ PRESS. Aceasta prevede ca firmele trebuie sa foloseasca cele mai bune tehnici de depozitare a respectivelor deseuri, pentru a se preveni eventuale catastrofe ecologice.
World Wildlife Fund (WWF) este de parere insa ca actuala legislatie privitoare la depozitarea deseurilor industriale este insuficienta si de aceea WWF cere aplicarea stricta a unei legislatii europene separate, adoptata in 2006, ce vizeaza strict deseurile industriale rezultate in urma mineritului. Conform WWF, principalul obstacol este ca implementarea acestei reglementari nu este obligatorie pana in 2012, cand expira directiva europeana privind tehnologiile de minerit in UE.
Problema depozitarii deseurilor industriale si a asistentei europene in cazul unor dezastre provocate de accidente industriale ar putea fi discutata marti de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care se afla intr-o vizita in Ungaria, si premierul ungar Viktor Orban. Seful CE nu are totusi prevazuta pe agenda vizitei deplasarea la locul catastrofei din vestul Ungariei. Barroso va participa la un eveniment organizat la Pecs, oras desemnat, alaturi de Istanbul, Capitala Europeana a Culturii in 2010, vizita fiind programata cu mai mult timp in urma.

Pericol pe Dunare

Scurgerea de noroi toxic din Ungaria este doar una din tragediile ecologice care “stau la panda” in Europa de Est la 20 de ani de la caderea Cortinei de Fier, noteaza presa internationala. In timp ce sfarsitul comunismului a venit cu ample masuri de curatare, puternica scurgere de noroi caustic din Ungaria reprezinta un semnal de alarma pentru o regiune punctata cu dezastre care asteapta sa se produca.
Mare parte din Europa de Est a scapat in prezent de multe din cele mai mare pacate ecologice ale sale cu ajutorul infuziei masive de fonduri occidentale si al conditiilor impuse Ungariei, Romaniei, Bulgariei, Slovaciei si Cehiei in schimbul aderarii la Uniunea Europeana. Totusi, noroiul din Ungaria a concentrat atentia asupra pericolelor mai putin vizibile – bombele toxice cu ceas care au supravietuit operatiunilor de curatare. Scurgerea de deseuri toxice, cel mai mare dezastru ecologic din Ungaria, a ridicat de asemenea semne de intrebare in legatura cu posibilitatea ca investitorii care au preluat controlul asupra vechilor fabrici sovietice de la stat in urma cu 20 de ani sa fie vinovati pentru ca nu au cheltuit suficient pentru intarirea masurilor de siguranta.
Apelurile la eforturi imbunatatite de curatare nu se aplica doar Ungariei, care se considera in avanpostul statelor din fostul bloc sovietic in ceea ce priveste rezolvarea problemelor ecologice din trecut, ci si unor vecini precum Serbia, care spera sa se alature blocului comunitar in urmatorii cativa ani.

Catastrofe posibile

Insa, exista posibilitatea ca multe dintre potentialele catastrofe ecologice sa nu fie inregistrate pe harta. In Ungaria, expertii in mediu atrag atentia asupra unor alte potentiale dezastre produse de scurgeri de noroi toxic de la sapte bazine de depozitare situate la circa 100 de km nord-vest de Budapesta si in care se afla 12 milioane de tone de noroi acumulate din 1945, o cantitate de 10 ori mai mare decat cea revarsata saptamana trecuta. “Daca se vor sparge digurile acestora, o mare parte din apa potabila din Ungaria ar fi pusa in pericol”, spune Martin Geiger, oficicial din cadrul World Wildlife Fund (WWF). Alte locuri, precum uzina Borsodchem din nord-estul Ungariei, reprezinta de asemenea riscuri similare pentru apa freatica, mai scrie agentia de stiri citata.
Slovacia are propriile sale probleme toxice, printre acestea o enorma zona in estul tarii contaminata in continuare cu bifenili policlorurrati (PCB) de la productia chimica din timpul perioadei comuniste.
In Bulgaria, oficialii guvernamentali, alertati de scurgerea de noroi din Ungaria, au cerut verificari de siguranta la 12 ample bazine pentru depozitarea reziduurilor, aparate de diguri aflate in pericol de a se sparge sau de a se prabusi. In cazul celui mai mare accident survenit la digul unui rezervor de reziduuri, zidurile unei fabrici de procesare a plumbului si cuprului din Zgroigrad s-au spart in 1966. Valul de noroi scurs a omorat 488 de persoane, iar zona apropiata a ramas nelocuibila. Bazinele de noroi sunt o mostenire din era sovietica, cand Moscova a proiectat tara ca principal producator de alumina, folosita in producerea de aluminiu. Insa bazinele pline de noroi rosu care contine metale grele sunt o amenintare si in alta parte. In Romania, un bazin urias de depozitare, plin cu noroi coroziv, face parte din peisajul nisipos din apropierea portului Tulcea de la Dunare. Activistii WWF sustin ca scurgerile si poluarea aerului provenite de la acest bazin sunt responsabile pentru moartea pestilor si a pasarilor din apropiere.

Delta Dunarii, amenintata

Dunarea pare sa fi scapat de pagubele imediate produse de noroiul rosu provenit din Ungaria. Insa orice alta scurgere de nivelul dezastrului din Ungaria, care s-ar putea produce la uzina din Tulcea, ar devasta Delta Dunarii. Ultimul dezastru ecologic din Romania dateaza din urma cu 10 ani: o scurgere de 100.00 de tone de apa cu cianura de la rezervorul unei mine de aur din orasul Baia Mare din nordul tarii. Amintirea acelei calamitati, care a condus la moartea a numerosi pesti intr-un rau local si la spitalizarea a zeci de persoane care au mancat peste contaminat, a atras masuri de urgenta la bazinul din Tulcea si in alte locuri suspecte.
Ministrul mediului din Romania, Laszlo Borbely, a declarat recent ca tara sa accelereaza planurile de curatare pentru 1.000 de locuri contaminate. “Trebuie sa fim foarte precauti dupa ceea ce s-a intamplat aici la Baia Mare si acum in Ungaria”, a declarat oficialul roman intr-o conferinta de presa. In opinia sa, Romania ar putea accesa pana la 100 de milioane de euro fonduri europene pentru a decontamina siturile poluate, reaminteste AP. Unele dintre cele mai mari tragedii ecologice din Europa de Est au avut loc in Romania, la Copsa Mica, in 1989.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *