Egiptul trimite elicoptere de lupta in Sinai

, , ,
 

Douăzeci de militanţi au fost ucişi miercuri într-un atac cu elicoptere egiptene în Sinai, a anunţat televiziunea egipteană de stat, la trei zile după ce 16 militari egipteni au fost ucişi într-un atac atribuit unor militanţi islamişti.
Un elicopter de tip Apache a tras asupra vehiculelor militanţilor, în nordul peninsulei Sinai. Un oficial militar din Sinai a declarat pentru presă, sub protecţia anonimatului, că “20 de terorişti au fost ucişi” într-o operaţiune lansată asupra satului Tumah. “Operaţiunea continuă”, a adăugat el. Alţi oficiali din domeniul securităţii în Sinai au anunţat lovituri aeriene în apropiere de oraşul Sheikh Zuwayid, nu departe de sat. În noaptea de marţi spre miercuri, persoane neidentificate au atacat puncte de control de securitate în apropiere de oraşul El-Arish, au precizat aceşti oficiali, dar nimeni nu a fost ucis în schimbul de tiruri.
Statele Unite au condamnat luni atacul din Sinai, care s-a soldat cu moartea a 16 grăniceri egipteni, anunţând că sunt pregătite să ajute Egiptul să asigure securitatea în Peninsula Sinai. “Condamnăm în cel mai ferm mod posibil atacul terorist de duminică”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Patrick Ventrell, transmiţând condoleanţe familiilor victimelor şi noului preşedinte egiptean Mohamed Morsi. “Situaţia în materie de securitate în Sinai, un subiect pe care l-am abordat împreună cu autorităţile egiptene, este un motiv de îngrijorare permanentă pentru noi”, a adăugat Ventrell în faţa jurnaliştilor, la Washington. El a dat totodată asigurări că Washingtonul este “pregătit să ajute Guvernul egiptean” în eforturile sale, promise de preşedintele Morsi, pentru securizarea Sinaiului.
Bărbaţi înarmaţi au atacat duminică un post de frontieră dintre Egipt şi Israel, omorând 16 grăniceri egipteni, după care au pătruns la bordul unui vehicul blindat pe teritoriul israelian, unde au fost neutralizaţi. Membrii comandoului sunt suspectaţi că fac parte dintr-o mişcarea islamistă “jihadistă”, potrivit unui oficial egiptean din domeniul securităţii. Preşedintele Morsi, primul lider egiptean ales democratic, care şi-a început mandatul pe 30 iunie, a anunţat într-un discurs televizat că au fost transmise “instrucţiuni clare” în vederea preluării “controlului total asupra Peninsulei Sinai”, unde situaţia s-a deteriorat după ce Hosni Mubarak a fost înlăturat de la putere, în 2011, sub presiunea unei revolte populare.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *