Dosarul transnistrean: Chișinăul și Tiraspolul pe poziții din ce în ce mai contrare

, , , ,
 

 

Mai multe probleme de pe agenda dosarul transnistrean au fost discutate recent la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, acolo unde există de câțiva ani un laborator care se ocupă de studierea acestei problematici. În cadrul discuțiilor, autoritățile de la Tiraspol au precizat că vor condiționa reluarea circulației pe la podul de la Gura Bâcului, menționând că pentru acest lucru este nevoie de îndeplinirea anumitor condiții și asumarea unor angajamente de partea Chișinăului precum că nu va utiliza podul în scopuri militare. O altă condiție ține de circulația automobilelor cu numere de înmatriculare transnistrene, a precizat pretinsul adjunct de externe de la Tiraspol Alexandr Stetiuk.

„Chiar vă închipuiți că noi vom crede așa, pur și simplu, vorbelor că mijloacele noastre de transport nu vor fi blocate, chiar și pe teritoriul Republicii Moldova? Până când nu vom avea garanții sigure că cetățenii noștri se vor putea deplasa liber cu mijloacele lor de transport, problema podului nu va fi rezolvată”, a declarat reprezentantul regimului separatist de la Tiraspol, relatează Radio Chișinău.

La rândul său, reprezentantul Chișinăului, Eduar Bumbac, a declarat că abordarea Tiraspolului este incorectă iar dacă se vor pune condiții pentru deschiderea podului nu se va obține nimic, a comentat reprezentantul delegației din partea Chișinăului la Comisia Unificată de Control (CUC). El a mai comentat că activitatea CUC este blocată de reprezentanții Tiraspolului și ai Rusiei, ultimii dând dovadă de o poziție duplicitară. „Cele mai recente evenimente clar exprimă că operațiunea de menținere a păcii nu este totalmente capabilă să soluționeze problemele din zona de securitate. Circumstanțele menționate demonstrează că mecanismul decizional actual al operațiunii de menținere a păcii nu este în stare să asigure realizarea deplină și imparțială a soluționării problemelor și nu garantează o susținere eficientă a stabilității în regiune”, a declarat Eduard Bumbac.

Relațiile și dialogul dintre Chișinău și Tiraspol au intrat într-un con de umbră, după ce Kievul a început să conlucreze cu oficialii R. Moldova în ceea ce privește sistemul de vămi dintre cele două țări, peste capul separatiștilor de la Tiraspol. Acest lucru a atras după sine implicarea și mai accentuată a Moscovei de partea transnistrenilor, ducând astfel situația într-o zonă a blocajelor.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *