Dosarul iranian. Knessetul israelian se bazeaza pe sprijinul diplomatic al Rusiei

, , ,
 

Rusia este singurul actor internaţional capabil să oprească programul nuclear al Iranului fără să recurgă la forţă sau la sancţiuni împovărătoare, a afirmat joi preşedintele Knessetului israelian, Reuven Rivlin.
“Numai Rusia este capabilă să oprească programul nuclear al Iranului fără să recurgă la sancţiuni sau la mijloace militare”, a declarat Rivlin în prezenţa ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, în cursul unei vizite efectuate la Moscova, potrivit unui comunicat dat publicităţii de biroul său. Rusia are “nu numai posibilitatea, ci şi datoria” să profite de legăturile sale strânse cu Iranul pentru a convinge Teheranul să renunţe la ambiţiile nucleare, a adăugat el.
Israelul şi cea mai mare parte a comunităţii internaţionale acuză Iranul că vrea să se doteze cu arme atomice sub acoperirea uni program civil, fapt respins categoric de autorităţile de la Teheran. Statul evreu, prezentat adeseori ca singura putere nucleară din Orientul Mijlociu, apreciază că o eventuală armă atomică iraniană i-ar ameninţa existenţa şi intenţionează să lovească instalaţiile nucleare iraniene. Ministerul rus de Externe a confirmat că această problemă a fost abordată în timpul discuţiilor dintre Lavrov şi Rivlin, fără să ofere detalii despre natura exactă a subiectelor de pe ordinea de zi a întâlnirii.
În legătură cu conflictul din Siria, Rivlin a menţionat că sprijinul acordat de Rusia preşedintelui Bashar al-Assad, care încearcă din martie 2011 să înăbuşe în sânge o revoltă cu un caracter tot mai militarizat, ar putea avea efect de bumerang. “Susţinerea lui Assad va duce la o situaţie în care armele neconvenţionale vor ajunge să cadă în mâinile organizaţiilor teroriste ce vor ameninţa si Rusia”, a mai afirmat demnitarul israelian.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *