Dodon mai speră la o reunificare a R. Moldova cu Transnistria în 2020

, , , ,
 

Președintele prorus Igor Dodon a declarat, într-o emisiune televizată la postul deținut de socialiști  – NTV, că regiunea separatistă transnistreană ar putea reintra în componența autorităților constituționale de la Chișinău, doar dacă din Parlament vor pleca pro-europenii și prounioniștii. „Consider că locuitorii regiunii transnistrene sunt cetățenii Republicii Moldova și trebuie să facem tot posibilul pentru a uni țara. Scopul meu este de a ne apropia de regularizarea politică, și de a rezolva întrebările locuitorilor din stânga Nistrului și noi deja am început să ne ocupăm de asta”, a menționat Dodon.

Relațiile dintre Dodon și Krasnoselski au cunoscut în ultima perioadă o serie de declarații încordate care nu ar da vreun semn de reconciliere, ba mai mult, de o eventuală reintegrare a regiunii.

Igor Dodon a dat și variantele pe care le-ar avea în prezent regiunea seperatistă. „Întrebarea privind independența regiunii nu e constructivă și nu va duce nicăieri, pentru că regiunea transnistreană are doar două variante, sau se unește cu Republica Moldova sau cu Ucraina. Dar nimeni nu va recunoaște independența lor. Trebuie să avem o frontieră comună, sistem de finanțare comun, sistem juridic și bancar comun, dar pot să rămână cu autoritățile lor, imnul, drapelul, etc. Vor trece câțiva ani după asta și oamenii vor uita că au existat două regiuni diferite”, a declarat Dodon.

El a mai sugerat că acest deziderat ar putea fi dus la bun sfârșit după alegerile parlamentare din 2018, odată cu venirea socialiștilor la putere. „Eu foarte mult sper că termenul real de unire a țării este anul 2019-2020. În 2018 vor fi alegeri, până la alegerile parlamentare în Republica Moldova, nu vom putea rezolva această problemă. Exista majoritatea parlamentare care blochează, care sunt pentru NATO și Unirea cu România. Așa că până nu vom elimina aceste elemente care împiedică și ei nu vor fi la guvernare. După aceasta vom crea fundamentul pentru a ne apropia de regularizare politică. În 2018 vom termina alegerile aici, vom crea o altfel de majoritate parlamentară, la fel și la guvernare și în instituția parlamentară avem deja o viziune clară și anii 2019- 2020 sunt termenele reale cu care ne putem apropia de discuțiile privind statutul politic regiunii transnistrene în componența Republicii Moldova”, a mai adăugat el.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *