Diaconescu-Rasmussen: Romania ramane angajata in Afganistan

, , ,
 

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a reiterat, joi, la Bruxelles, în discuţii cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, angajamentul României în Afganistan, exprimând şi susţinerea pentru declararea, la Summitul de la Chicago, a capabilităţii interimare a apărării antirachetă.
Ministrul afacerilor externe, Cristian Diaconescu, a efectuat, la 8 martie 2012, o vizită la sediul NATO, pentru a avea o întrevedere cu Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen şi cu Adjunctul Secretarului General, Alexander Vershbow. Cu prilejul întrevederilor a avut loc un schimb de opinii pe teme de actualitate pentru România şi NATO, fiind abordată cu precădere agenda Summit-ului Alianţei Nord-Atlantice de la Chicago (20-21 mai 2011), dar şi alte teme curente de pe agenda internaţională de securitate.

Scutul antirachetă, Marea Neagră şi Smart Defense

Ministrul afacerilor externe a exprimat susţinere pentru obiectivul declarării, la Chicago, a capabilităţii interimare a apărării antirachetă a NATO. De asemenea, a reiterat angajamentul României în Afganistan în contextul în care pe agenda Summit-ului de la Chicago vor fi discutate deciziile aferente organizării perioadei de tranziţie, cu accent pe sporirea efortului de pregătire a forţelor afgane de securitate pentru a prelua responsabilitatea asigurării securităţii naţionale. Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a apreciat faptul că România rămâne un aliat important, ferm angajat în susţinerea Alianţei Nord-Atlantice.
În cadrul întrevederilor, o atenţie specială a fost acordată evoluţiilor din vecinătatea NATO, cu accent pe zona Balcanilor de Vest şi regiunea extinsă a Mării Negre.  Ministrul Diaconescu a subliniat că, în perspectiva Summit-ului NATO de la Chicago din mai 2012, Alianţa va trebui să transmită un mesaj puternic şi încurajator cu privire la menţinerea perspectivelor de extindere în regiunile din vecinătatea sa. De asemenea, a reiterat importanţa strategică a regiunii extinse a Mării Negre.
Referindu-se la iniţiativa Smart Defense, şeful diplomaţiei române a arătat că este important ca, la Chicago, să se identifice acele proiecte cu o reală valoare adăugată, menite să contribuie la consolidarea capacităţilor militare ale Alianţei. Totodată, a exprimat angajamentul României de a contribui la eforturile NATO circumscrise acestei iniţiative.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *