Dezghet la Marea Neagra in relatiile economice romano-ruse

, , ,
 

russian-money-thumb4676468

Dupa ce s-a vorbit de pragmatism in relatiile politice pe relatia Romania-Rusia, cooperarea economica pare sa aiba mai multe sanse de reusita din moment ce ambele state au interese comune in acest domeniu. In acest context, ambasadorul roman in Federatia Rusa Constantin Grigore se pronunta pentru activizarea relatiilor economice intre regiunile Rusiei si judetele Romaniei. Prezent la sedinta comitetului de afaceri ruso-roman de pe langa Camera de Comert si Industrie a FR, diplomatul roman a subliniat ca autoritatile romane examineaza posibilitatea deschiderii unei reprezentante a CCI a Bucurestiului la Moscova si o expunere permanenta a marfurilor romanesti, potrivit portalul inforusia.ro. „Ne propunem organizarea forumurilor de afaceri cu participarea camerelor regionale si a misiunilor de afaceri prin regiunilor rusesti. „Dorim ca firmele romanesti sa fie prezente pe piata rusa”, a spus diplomatul Grigore, subliniind ca relatiile economice romano-ruse au un „potential enorm”, titreaza ITAR-TASS, preluat de sursa citata.

Gheorghi Petrov, vicepresedintele CCI a FR a subliniat ca comitetul de afaceri ruso-roman poate fi un instrument important al comisiei interguvernamentale pentru cooperarea economica dintre cele doua tari. „Cooperarea comerciala bilaterala a trecut prin faze complicate, iar acum are o dezvoltare dinamica”, a declarat Petrov, confirmand necesitatea dezvoltarii si intensificarii relatiilor dintre regiunile Rusiei si Romaniei.

Schimburi economice in crestere

La sfarşitul anului 2010, volumul total al schimburilor comerciale bilaterale romano-ruse, a fost de 3,797 miliarde USD (in creştere cu 35% fata de anul 2009). Conform expertilor, volumul investitiilor rusesti in economia romaneasca constituie in prezent 1,5 miliarde dolari, iar schimbul de marfuri in 2010 a crescut cu 40 la suta si constituie 5 miliarde dolari. Ambasadorul Federatiei Ruse la Bucureşti, Aleksandr Ciurilin, a declara la inceput acestui an, la o conferinta, ca relatiile Romaniei cu Rusia sunt „bunicele, dar nu de prima categorie”, diplomatul precizand insa ca este nevoie de actiuni practice, nu simbolice. „Nu ma pot lauda cu starea actuala a relatiilor, se dezvolta intr-un anumit ritm, dar in ultimul timp nu au avut loc, sa spunem, nişte avansuri importante. Relatiile sunt normale, fara insa o ascendenta abrupta. Potential insa avem, un potential mare, care se manifesta deseori in modul cel mai neaşteptat”, a spus ambasadorul, la conferinta „Politica externa a Rusiei in contextul international actual”, organizata de Fundatia Europeana Titulescu.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.