Desant de la Cotroceni in teatru de operatii din Afganistan

, , ,
 

Basescu in afganistan

Presedintele Traian Basescu a efectuat, joi, o vizita fulger in Afganistan unde s-a intalnit cu militarii romani din acest teatru de operatii. Liderul de la Cotroceni a fost intampinat pe aeroportul din Kandahar, de catre comandatul trupelor NATO in Afganistan, generalul Stanley McCrystal, si de generalul britanic Nick Carter. Basescu a mers apoi la Qalat, unde a decorat Drapelul de lupta al Batalionului 33 Vanatori de Munte Posada, in semn de recunostinta si apreciere a inaltului profesionalism si rezultatelor remarcabile obtinute de militarii romani in Afganistan. “Sunt astazi la voi pentru ca orice sef de stat are obligatia sa isi arate respectul pentru militarii aflati in misiune, nu doar prin declaratii, ci si prin a fi alaturi de ei, ori de cate ori are ocazia. Inaltul ordin cu care am decorat astazi Drapelul de lupta al batalionului este semnul respectului meu si al romanilor pentru ceea ce faceti”, a afirmat seful statului, care se afla joi intr-o vizita in Afganistan, la trupele romanesti dislocate in aceasta tara”, a declarat Basescu.

Beneficii pentru militari

Seful statului a mai adaugat ca, in tara, evenimentele din Afganistan preocupa institutiile statului si a anuntat ca, in zilele urmatoare, va promulga legea prin care serviciul militarilor voluntari se poate desfasura pana la varsta de 45 de ani cu asigurarea pensiei si considerarea timpului petrecut in teatrele de operatii ca timp dublu de serviciu in vederea pensiei. “De asemenea, noua lege prevede asigurarea serviciului medical gratuit pentru militarii voluntari pe tot timpul vietii lor. Este un mic semn de respect al tarii pentru lucrurile mari pe care le faceti aici”, a precizat Basescu. Presedintele le-a multumit militarilor in numele poporului roman, asigurandu-i ca eroismul lor aseaza tara noastra intr-o noua postura, astfel incat greutatea cuvantului Romaniei in structurile euroatlantice devine tot mai semnificativa. “Imi doresc mult ca, in timpul celui de-al doilea mandat al meu, sa se intample ceea ce s-a intamplat in primul mandat, atunci cand, in Irak, militarii romani au raportat misiune indeplinita”, a spus Traian Basescu.

Echipament militar suplimentar

Cu aceeasi ocazie, Traian Basescu i-a cerut comandantului trupelor NATO din Afganistan, Stanley McCristal, ca partea americana sa suplimenteze numarul de masini de lupta acordate trupelor romanesti, avand in vedere cresterea numarului de soldati romani dislocati in Afganistan. In Afganistan, Basescu a fost insotit de ministrul Apararii, Gabriel Oprea, si de seful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin. In urmatoarele luni, efectivul trupelor romane in Afganistan va fi de 1.800 de soldati, dupa ce CSAT a aprobat in urma cu cateva luni trimiterea unei contingent supplimentar de inca 600 de militari.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *