Cifre concludente: cum s-a intensificat propaganda rusă în online-ul din R. Moldova

, , ,
 

Republica Moldova a devenit o țintă predilectă a propagandei rusești care s-a intensificat în ultimii trei ani, dar cu precădere în 2017. La începutul acestui an, Parlamentul a dat o lege prin care interzice retransmiterea posturilor rusești de televiziune în R. Moldova, ca masură anti-propagandă.

Potrivit unui studiu al Institutului pentru Politici i Reforme Europene (IPRE), cifrele vorbesc de la sine pentru cele mari influente portaluri de limbă rusă care activează în R. Moldova – Sputnik, Komsomolskaia Pravda și Vedemosti.

În cadrul cercetării au fost analizate trei subiecte centrale care au fost: Războiul din Siria, Implicarea Federației Ruse în procesele electorale din alte țări, problema energetică și interesele Federației Ruse.

Astfel, pe primul subiect portalul sputnik.md a publicat cele mai multe articole – 220, despre implicare în alegeri și atacurile cibernetice s-au publicat 23 articole, iar despre interesele Federației Ruse și livrările de gaze – 65. Ziarul și portalul kp.md a publicat pe subiectul conflictului din Siria 141 articole, pe cel al alegerilor – 38 și pe cel energetic – 52. De asemenea, vedomosti.md a publicat 62 de articole pe subiectul sirian, 13 pe cel al alegerilor și 38 pe cel energetic.

„În materialele publicate de mass-media care promovează interesele Federației Ruse în Republica Moldova sunt transmise sistematic și promovate intens mesaje anti-americane, anti-europene și anti-occidentale. Aceasta se face cu scopul de a influența atitudinile și convingerile cetățenilor moldoveni, încercând să promoveze ideea că doar Federația Rusă este capabilă să rezolve cele mai mari probleme din întreaga lume. Aceste mesaje au un caracter propagandistic pronunțat, iar tehnicile de manipulare folosite sunt cele mai diverse”, este de părere jurnalistul DW Simion Ciochină, cel care a este de altfel și autorul studiului.

În zodia manipulării

Totodată, pe parcursul ultimilor trei ani, portalul sputnik.md a publicat în 2015 – 63 de articole cu tentă propagandistică, în 2016 – 106, iar în 2017 – 139. La rândul său, kp.md a scris în 2015 – 69 de materiale pro-Rusia, în 2016 – 72, iar în 2017 – 90.

O altă caracteristică specifică este că majoritatea articolelor publicate în mass-media analizată nu sunt semnate de autori. Primul loc la numărul de articole publicate de autori anonimi îl deține portalul sputnik.md, care a distribuit doar 12 articole semnate de autori și 296 de anonimi, precizează sursa citată.

Experții IPRE au venit cu o serie de sugestii la adresa autorităților pentru a stopa acest fenomen care capată amploare și care este specific războiului informațional purtat de Rusia în regiune.

Printre măsurile propuse pe care autorii le enumeră se află: stabilirea unui mecanism de monitorizare, identificare și sancționare a surselor media on-line care promovează conținut mediatic cu vădită tentă propagandistică, promovarea transparenței proprietarilor și surselor de finanțare a surselor media on-line. De asemenea, dezvoltarea campaniilor de deconspirare a surselor mass-media care promovează dezinformarea.

R. Moldova se confruntă nu numai cu propaganda externă, ci și cu cea internă afiliată partidelor politice de la putere și din opoziție care dezinformează și manipulează constant. De asemenea, poziția dominantă a trustului afiliat Partidului Democrat (PD) și dezvoltarea unui alt trust emergent tributar celui mai important partid politic pro-rusesc din R. Moldova – PSRM-  fac ca peisajul să fie dominat media să fie dominat de cele două, în condițiile în care 85% dintre moldoveni se informează de la televizor.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *