Un important oficial comunitar, de origine franceza, Patrice Bergamini, a fost numit în fruntea agenţiei de informaţii a UE, o platformă de schimb de informaţii sensibile pe care unii o consideră o „CIA europeană”, au declarat surse diplomatice europene, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. În prezent, membru în cabinetul şefei diplomaţiei UE, Catherine Ashton, Bergamini, în vârstă de 40 de ani, este un diplomat specializat în probleme de apărare şi securitate. Înainte de a se alătura în primăvara trecută echipei lui Ashton, el a lucrat mult timp alături de predecesorul britanicei, spaniolul Javier Solana, fiind director-adjunct al cabinetului său.
Ashton este cea care a decis numirea lui în fruntea „Centrului comun de situaţie al Uniunii Europene” (SitCen, acronimul englez cel mai frecvent utilizat), deoarece agenţia de informaţii face parte de acum din noul serviciu diplomatic european, înfiinţat oficial saptamana aceasta. Bergamini îl succede în această funcţie pe britanicul William Shapcott, numit în fruntea SitCen la înfiinţarea centrului, în 2001. SitCen este un produs al Politicii europene de Securitate şi Apărare, lansată în 1999.
Centrul a fost mai întâi platformă de schimburi de informaţii sensibile între mai multe ţări membre UE – Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia şi Spania -, apoi şi-a multiplicat activităţile de analiză în domeniul terorismului, după atentatele de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite.
Opozitia ong
Organizaţia neguvernamentală „Open Europe”, care militează pentru o mai mare transparenţă a instituţiilor europene, consideră că această platformă de informaţii ar putea fi începutul unei „CIA europene”. Ea nu numără în prezent decât aproximativ o sută de persoane, în special membri detaşaţi din serviciile de informaţii naţionale, din aproximativ 20 de state membre ale UE. Activitatea sa nu constă în a colecta informaţii, sarcină rezervată agenţiilor naţionale din UE. Misiunea centrului este de a conduce o activitate de analiză şi sinteză pornind de la informaţii sensibile, pe o anumită regiune sau subiect dat. Obiectivul este acela de a oferi oficialilor europeni instrumentele necesare luărilor de decizii, au mai subliniat sursele citate.
0 Comentarii