Chisinaul a aprobat Planul Individual de Actiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO

, , , ,
 

Soldatii din Republica Moldova, pregatiti la standarde NATO

Soldatii din Republica Moldova, pregatiti la standarde NATO

Guvernul de la Chisinau a aprobat Planul Individual de Actiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO actualizat. Iurie Leanca, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, a precizat ca Planul a fost actualizat conform necesitatilor si prioritatilor actuale ale statului, urmare a finalizarii primului ciclu de implementare de catre Republica Moldova a Planului IPAP. Documentul in cauza prevede o vasta agenda de masuri ce tin de consolidarea controlului democratic al fortelor armate, dar si cooperarea stiintifica, protectia civila in situatii exceptionale etc. Noile prevederi precizeaza si dezvolta actiunile planificate anterior, principala deosebire constind in includerea unui nou obiectiv cu privire la reforma sectorului de securitate si aparare in vederea sporirii nivelului de transparenta si eficienta a acestuia.

Standarde NATO

Agentia de stiri KARADENIZZ PRESS reaminteste ca o companie de infanterie motorizata a Batalionului 22 de Mentinere a Pacii si o grupa de genisti militari din componenta Batalionului Geniu „Codru”, din cadrul Armatei Nationale, vor fi pregatite, timp de 12 zile, pentru a indeplini standardele NATO. Programat sa se desfasoare in perioada 16-27 august, la Baza militara de instruire Bulboaca, exercitiul „Scutul Pacii 2010” presupune mobilizarea a peste 100 de militari, iar subunitatile de infanterie si geniu vor executa in total 35 de situatii tactice de mentinere a pacii la sase locuri de instruire. “Pacificatorii” vor indeplini misiuni de patrulare in zona de responsabilitate, evacuare medicala, escortarea tehnicii in coloana, paza obiectivelor strategice si interventii in situatii de atac, desfasurarea cordonului si scotocirea, precum si asigurarea regimului la punctul de control si trecere.

Scutul Pacii

“Pentru a perfectiona instruirea efectivului Armatei Nationale, in cadrul exercitiului ‘Scutul Pacii 2010’, un grup de militari americani vor impartasi cunostintele lor in domeniul operatiunilor de mentinere a pacii. Militarii din componenta trupelor terestre ale Garzii Nationale din Carolina de Nord vor asista subunitatile Armatei Nationale prin consilierea si utilizarea celor mai bune practici din teatrele de operatii”, transmite Minsterul Apararii.
Procesul de evaluare operationala a Armatei Nationale conform standardelor NATO a inceput in anul 2007. Exercitiul „Scutul Pacii 2010” reprezinta cea de-a treia faza a acestui proces, iar evaluarea finala este planificata anul viitor. In cazul in care evaluarea va fi pozitiva, Armata Nationala va dispune de o companie de infanterie certificata pentru indeplinirea operatiunilor de mentinere a pacii sub egida NATO.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *