Chișinău, protest pentru votul diasporei

, , ,
 
Votul în diaspora moldovenească, motiv de proteste la Chișinău

Votul în diaspora moldovenească, motiv de proteste la Chișinău

După ce au ieșit de la întrevederea cu membrii CEC, deputații PAS și PPDA au declarat în fața protestatarilor că membrii CEC își vor revizui decizia.

Deputatul PAS, Sergiu Litvineneco susține că prin decizia CEC de a acorda un număr mai mic de secții de vot decât a propus MAEIE, se încearcă fraudarea alegerilor parlamentare anticipate care vor avea loc pe 11 iulie.

139 vs. 190

În fața CEC-ului s-au adunat mai mulți simpantizanți al PAS și PPDA. Aceștia cer ca să fie revizuită decizia CEC de a deschide doar 139 de secții de vot în diasporă.

Liderul PAS Igor Grosu a declarat că Maxim Lebedinschi, membrul CEC, care a fost împotriva aprobării numărului de secții de vot propus de Ministerul de Externe este un trădător. Protestarii scandează, „Lebedinschi la gunoi”, „trădător”, „Te-ai hrănit doar din culioace”, „diaspora e cu noi”.

Comisia Electorală Centrală a adoptat pe 5 iunie decizia privind numărul secțiilor de votare pentru diasporă. Astfel, în afara hotarelor R. Moldova, pentru alegerile anticipate din 11 iulie vor fi deschise doar 139 secții de votare, așa cum a fost la alegerile prezidențiale din 2020. Asupra numărului 139 a insistat secretarul general al CEC-ului, fostul socialist Maxim Lebedinschi, chiar dacă Ministerul Afacerilor Interne și Integrării Europene a cerut 190 de secții de votare.

Totodată, CEC a decis în cadrul aceleiași ședințe organizarea a 44 secții de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană, ceea ce reprezintă cu două unități mai mult decât la algerile prezidențiale din 2020. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *