Chisinau: Politia, reformata dupa standarde UE

, , ,
 

Guvernul Republicii Moldova a aprobat proiectul Legii cu privire la activitatea poliţiei şi statutul poliţistului, care prevede, printre altele, divizarea structurală a poliţiei în poliţie de stat şi poliţie locală.
Poliţia din R Moldova nu va mai exercita funcţia de menţinere a ordinii publice. Această responsabilitate va reveni în totalitate carabinierilor. Poliţiştii vor avea sarcina să prevină, să constate şi să identifice autorii infracţiunilor. Proiectul propune divizarea structurală a poliţiei din Republica Moldova în poliţie de stat şi poliţie locală. Autoritatea care va coordona activitatea poliţiei pe întreg teritoriul Republicii Moldova va fi Departamentul Poliţie şi nu Ministerul Afacerilor Interne. MAI din Republica Moldova va avea competenţe de elaborare şi monitorizare a implementării politicilor în domeniul combaterii criminalităţii, asigurării colaborării cu structurile internaţionale.
Şeful Departamentului Poliţie urmează să fie numit de Guvernul de la Chişinău, la propunerea ministrului de Interne din R Moldova. Proiectul prevede angajarea poliţiştilor doar pe bază de concurs. Gradele speciale acordate poliţiştilor vor fi echivalente gradelor de calificare ale funcţionarilor publici şi nu celor militare. Intrarea în vigoare a Legii se propune să se producă după 6 luni de la adoptare.
De asemenea, legea care prevede reorganizarea Serviciului Grăniceri în Poliţia de Frontieră va fi publicată vineri în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Structura înfiinţată va obţine abilităţi noi ce ţin de combaterea criminalităţii frontaliere, urmăririi penale, examinării contravenţiilor şi expertizei juridice a actelor de călătorie. Legea va intra în vigoare de la 1 iulie 2012 şi a fost elaborată în vederea ajustării legislaţiei R Moldova la cea a Uniunii Europeane, în contextul implementării Planului de Acţiuni R Moldova-UE.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.