Chisinau: Fostul sediu al Zemstvei Guberniale Basarabene, concesionat Institutului Cultural Roman

, , ,
 

O parte dintr-un imobil cu statut de monument ocrotit de stat, aflat în gestiunea Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, a fost transmis în folosinţă prin concesiune Institutului Cultural Român “Mihai Eminescu”.
Potrivit legii, imobilul aflat în ruine are suprafaţa totală de 1337,30 metri pătraţi şi este amplasat pe str. Şciusev nr. 103, fiind fostul sediu al Zemstvei Guberniale Basarabene. Modalitatea de folosire a spaţiului pus la dispoziţia Institutului Cultural Român “Mihai Eminescu” şi de restaurare a obiectivului se va realiza în baza unui contract de concesiune şi activitate în comun, între Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală şi ICR “Mihai Eminescu”, aprobat de Ministerul Culturii.
Conform legii, părţii române îi revine obligaţia de restaurare a întregului complex de clădiri nominalizate. Partea moldovenească va beneficia, pe lângă restaurarea şi salvarea de la distrugere a unor imobile istorice, de înfiinţarea unei Şcoli naţionale de formare a specialiştilor în restaurarea monumentelor istorice, de care Republica Moldova duce lipsă în prezent.
În cadrul proiectului, va fi organizat şi Institutul de Studii Avansate “Alexandru Sturdza”, care va contribui la formarea elitelor cultural-administrative. De asemenea, va fi creată şi o bibliotecă publică în ştiinţele umane. Conceptul de restaurare şi valorificare a complexului de edificii de patrimoniu presupune o combinaţie între un spaţiu de studiu şi de conferinţe cu un spaţiu de expunere muzeală.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *