Chisinau. Armata Nationala laudata ca se descurca fara bani

, ,
 

Marinuta LupuArmata Naţională a fost lăudată de preşedintele interimar Marian Lupu pentru progresele făcute, deşi s-a confruntat cu o lipsă de fonduri.
Luni, la Chişinău, s-a desfăşurat şedinţa Consiliului Colegial al Ministerului Apărării la care a participat şi Lupu. Ordinea de zi a şedinţei a inclus trei rapoarte de referinţă pentru domeniul de apărare. Este vorba despre bilanţul activităţii Armatei Naţionale în anul 2011, evaluarea implementării politicilor de apărare în anul 2011 şi concepţia activităţii organelor de conducere, marilor unităţi şi unităţi militare întru implementarea politicilor de apărare în anul 2012.
„Pe parcursul acestui an, Armata Naţională a progresat. Poate nu cu viteza pe care ne – am fi dorit – o cu toţii, pe motivul lipsei resurselor financiare”, a afirmat Marian Lupu, care este şi Comandant Suprem, precizând că armata este dependentă de situaţia financiară a statului.

Europenizare în fapte, nu în vorbe

La rândul său, Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a afirmat că Armata Naţională şi-a îndeplinit misiunile chiar şi în condiţiile unui buget de criză. „Bugetul alocat Ministerului Apărăii a avut un caracter social şi a acoperit necesităţile armatei doar parţial. Cu toate acestea, Ministerul Apărării a început europenizarea domeniul militar nu în vorbe, ci în fapte”, a accentuat Vitalie Marinuţa.
Ministrul Apărării a subliniat că vestimentaţia veche, de croială sovietică, a fost înlocuită cu o uniformă militară elegantă şi comodă. „Au fost modificate uniformele de instrucţie şi de paradă. De asemenea, a fost cusută în premieră uniforma de gală pentru ofiţeri şi ţinuta pentru misiunile în zone cu climă toridă”, a specificat ministrul Apărării.
Totodată, a specificat ministrul Apărării, în consens cu alte structuri de forţă ale statului, Ministerul Apărării a modificat pasul de defilare. „Am renunţat la pasul ceremonial prusac moştenit de la armata roşie. Aceasta înseamnă că, sub aspectul formei, dar şi a conţinutului, Armata Naţională se sincronizează cu armatele occidentale, deoarece, în esenţă, noul pas de defilare reprezintă modelul european”, a accentuat Vitalie Marinuţa.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *