Cazul Timosenko arunca in aer relatiile dintre UE si Ucraina

, , , ,
 

Iulia Timosenko, sustinuta de oficialii UE

În cazul în care autorităţile ucrainene nu vor face demersuri în cazul fostului premier Iulia Timoşenko, Ucraina s-ar putea confrunta cu dificultăţi mult mai mari în relaţiile cu Uniunea Europeană decât amânarea summitului preşedinţilor din Europa Centrală, care trebuia să aibă loc la Ialta, între 11 şi 12 mai 2012, a declarat preşedintele delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu Ucraina, europarlamentarul polonez Pawel Kowal. Oficialul a mai calificat ca fiind exagerate comentariile potrivit cărora amânarea summitului din Crimeea reprezintă o „catastrofă” a preşedintelui ucrainean, Viktor Ianukovici. „Dacă nu va exista nicio încercare de a ieşi din această situaţie, dificultăţile vor fi mult mai mari”, a subliniat europarlamentarul. În opinia sa, Guvernul ucrainean nu avea practic nici o alegere, decât să amâne summitul de la Ialta, la care majoritatea invitaţilor au refuzat să participe.

Pauza diplomatica

Kowal a declarat că amânarea evenimentului din Crimeea le-a oferit ucrainenilor şi partenerilor europeni „două săptămâni” pentru căutarea de soluţii în cazul Timoşenko, a cărei eliberare este aşteptată de politicienii occidentali încă de la arestarea sa, în august 2011. „Acesta este un semnal de alarmă foarte puternic că direcţia politicii ucrainene ar trebui să fie schimbată şi cred că semnalul respectiv este foarte clar înţeles acum la Kiev”, a subliniat eurodeputatul, potrivit căruia părţile au puţin timp la dispoziţie, în condiţiile „deteriorării situaţiei” Iuliei Timoşenko şi a apropierii Campionatului European de Fotbal.

Summit de urgenta

Consiliul Uniunii Europene va examina luni, la nivel de miniştri de externe, situaţia legată de fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko, a anunţat ministrul ucrainean al dezvoltării economice şi comerţului, Petro Poroşenko, aflat într-o vizită la Bruxelles. Oficialul a mai precizat că pe data de 15 mai, la Bruxelles va avea loc o reuniune a Consiliului de cooperare Ucraina-Uniunea Europeană, cu participarea premierului ucrainean, Mikola Azarov şi a Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politica Externă şi de Securitate, Catherine Ashton.
Amintim că mai multe guverne europene intenţionează să boicoteze finala de la Kiev a Campionatului European de Fotbal din luna iunie, dacă autorităţile ucrainene nu vor soluţiona cazul fostului prim-ministru Iulia Timoşenko.Cancelarul german, Angela Merkel, a anunţat, la rândul său, că deocamdată nu a luat o decizie referitoare la anularea vizitei sale în Ucraina în perioada Campionatului European de Fotbal, în semn de protest faţă de situaţia Iuliei Timoşenko.
În acelaşi timp, Ucraina a decis să amâne pe termen nelimitat editia din acest an a summitului şefilor de stat din Europa Centrală şi de Est, care urma să aibă loc între 11 şi 12 mai, la Ialta, după ce 14 preşedinţii europeni au refuzat să participe la reuniune.

Escorta armata

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko, al cărui caz a dus la anularea summitului central-european de la Ialta şi la boicotarea Campionatului Mondial Euro 2012 din Ucraina de către ţările europene, a fost transportată miercuri dimineaţă la Spitalul Central al Căilor Ferate din Harkov, de data aceasta cu acceptul său. Un convoi compus dintr-o ambulanţă şi maşini ale poliţiei ucrainene, de fapt ale trupelor speciale Berkut, au intrat miercuri în curtea spitalului unde fostul premier va fi tratată de hernie de disc de un medic german, de la clinica Charite, care a venit special la Harkov în acest scop. Douăzeci de minute mai târziu, un convoi asemănător a fost văzut părăsind zidurile închisorii din acest oraş din estul Ucrainei unde opozanta este încarcerată, precizează agenţia de presă Unian.
Autorităţile penitenciarului Kaceanovka (regiunea Harkov), unde fostul demnitar ucrainean ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru „abuz de putere” în aşa-numita afacere a gazelor ruseşti, nu au putut fi disponibile pentru a confirma transferul dnei Timoşenko la spitalul din afara închisorii unde a acceptat să fie tratată de un medic german.
Evghenia, fiica opozantei, a anunţat în ajun că mama sa a acceptat să fie transferată miercuri la spitalul din Harkov cu condiţia să fie îngrijită de un medic german, care a fost trimis special de clinica Charite din Berlin.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *