Bulgaria ameninta South Stream, din cauza Atomstroyexport. Putin merge la Sofia sa linisteasca apele

, , ,
 

Santierul de la Belene

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, va vizita Bulgaria pe data de 9 noiembrie pentru a discuta proiecte din domeniul energiei.
La Sofia Putin se va întâlni cu omologul său bulgar Rosen Plevneliev şi cu premierul Boiko Borisov. Se aşteaptă că în timpul vizitei lui Putin să fie semnat un acord între Rusia şi Bulgaria pentru construirea gazoductului South Stream, menit să aducă gazele ruseşti în sudul şi centrul Europei, ocolind Ucraina, scrie presa de la sud de Dunăre. Bulgaria nu este de acord cu insistenţele Gazpromului ca viitoarea societate comună ruso-bulgară să controleze întreaga reţea de transport de gaze a Bulgariei care în prezent se află în proprietate a companiei Bulgartransgaz.
Un alt subiect extrem de controversat sunt pretenţiile societăţii ruse Atomstroyexport care a anunţat în urma cu două zile ca va acţiona în justiţie pentru a cere despăgubiri financiare de un miliard de euro pentru anularea din partea Bulgariei a construirii centralei nucleare de la Belene. Premierul bulgar Boiko Borisov a calificat joi acest demers al companiei ruse drept „un atac viclean”. „Sper că preşedintele Vladimir Putin nu ştie despre acest demers, pentru că în cazul în care acesta are loc cu acordul lui, întrevederea noastră la Sofia pe 9 noiembrie nu va fi deloc plăcută pentru dânsul”, a spus Borisov în faţa unor ziarişti bulgari.

Plevneliev respinge orice condiţionare din partea Rusiei

Preşedintele bulgar Rosen Plevneliev a comentat şi el subiectul. Plevneliev a confirmat joi că se aşteaptă ca Vladimir Putin să viziteze Bulgaria în acest an. Şeful statului bulgar a spus că proiectul South Stream este bun pentru Bulgaria, dar a respins încercările ca acesta să fie condiţionat de alte proiecte, cum ar fi cel pentru construirea unei centrale nucleare la Belene. Plevneliev a mai spus că prietenii nu se şantajează unii pe ceilalţi, exprimându-şi totodată speranţă că se va ajunge la o soluţie care va fi bună pentru ambele părţi. Premierul bulgar, Boiko Borisov, a anunţat în martie că Sofia renunţă, din cauza lipsei de finanţare, la construirea de către Atomstroyexport a unei centrale nucleare la Belene
Decizia Moscovei, de a cere Bulgariei compensaţii de un miliard de euro pentru anularea proiectului de contruire a centralei nucleare de la Belene, a provocat o adevărată furtună politică la Sofia. Formaţiunea de centru, aflată acum la guvernare, acuză opoziţia de stânga că ar face jocul ruşilor prin organizarea unui referendum pe tema centralei. La rândul lor, socialiştii sunt de părere că Executivul dă dovadă de incompetenţă, iar dreapta avertizează că Moscova pregăteşte terenul pentru vizita din noiembrie a preşeditelui rus la Sofia, când urmează să fie semnat acordul final pentru gazoductul South Stream.

Dobrev ameninţă Atomstroyexport cu  Curtea Internaţionala de Arbitraj de la Paris

Ministrul bulgar al Economiei a anunţat că ţara sa nu va mai plăti nimic. El a mai spus că executivul a angajat o companie juridică pentru procesul cu firma „Atomstroyexport”, care va avea loc la Curtea Internaţionala de Arbitraj de la Paris.
De asemeena, Delian Dobrev a calificat marţi drept neîntemeiată solicitarea Rusiei de a primi compensaţii financiare de 1 miliard de euro pentru anularea proiectului centralei nucleare de la Belene. „Suntem bine pregătiţi să ne apărăm. Avem suficiente argumente. Nu există niciunul în favoarea sumei – peste 1 miliard de euro – cerute de Atomstroyexport”, a explicat Dobrev, într-un comunicat postat pe site-ul ministerului de resort. „Suntem convinşi că partea rusă nu are nicio şansă de a câştiga procesul”, a insistat oficialul bulgar, exprimându-şi dorinţa ca premierul Boiko Borisov „să discute acest subiect cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a-l rezolva”.
Într-un interviu acordat marţi postului public de radio BNR, Delian Dobrev a calificat semnarea, în 2006, a acordului privind construirea unei centrale nucleare de 2.000 MW la Belene, drept „o trădare faţă de statul bulgar”, guvernul său estimând că preţul iniţial al centralei (4 miliarde de euro) nu a fost realist. Dobrev a mai declarat că nu este surprins de cererea Rusiei, dar a precizat că ea „nu răspunde acordurilor de principiu” între cele două state. Delian Dobrev s-a deplasat la Moscova la sfârşitul lunii martie pentru a explica decizia guvernului de la Sofia de a renunţa la proiectul de la Belene şi pentru a da asigurări că primul din cele două reactoare de 1.000 MW va fi achitat. Executivul bulgar îşi anunţase intenţia de a menţine construirea unuia dintre reactoare, însă de a-l muta la Kozlodui.

Atomstroyexport vrea despagubiri de un miliard de euro pentru Belene

Societatea rusă Atomstroyexport a stabilit la un miliard de euro despăgubirile financiare pe care ea i le cere Bulgariei după anularea, în acest an, a construirii centralei nucleare de la Belene. „Sumele cerute de către Atomstroyexport includ costul tuturor lucrărilor efectuate pentru proiect, cel al materialelor, pierderile şi restul. Suma totală a noilor despăgubiri se ridică la cel puţin un miliard de euro”, a declarat societatea, citată de agenţiile ruse de presă.
Societatea rusă, filială a grupului public Rosatom, angajase în luna iulie 2011 o procedură împotriva companiei publice bulgare NEK la Curtea internaţională de arbitraj a Camerei de Comerţ Internaţionale din Paris pentru a obţine suma de 58 de milioane de euro neachitată. „Creşterea despăgubirilor cerute se bazează pe faptul că proiectul a fost oprit de guvernul bulgar şi Nek continuă să refuze să-i acorde despăgubiri societăţii Atomstroyexport pentru chletuielile angajate şi pentru pierderi”, a adăugat societatea rusă.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.