Bulgaria, “aliat puternic” al SUA

, ,
 

Armata bulgara, partener de incredere al SUA

Armata bulgara, partener de incredere al SUA

“Bulgaria este un partener bun si un aliat puternic in NATO”, a declarat recent, la Sofia, secretarul de stat adjunct al Statelor Unite Philip Gordon, in timpul unei intalniri cu primul ministru bulgar Boiko Borisov. “Tara dumneavoastra are sprijinul nostru pentru eforturile ei de a crea o imagine buna pentru sine in interiorul UE”, i-a mai declarat Gordon lui Borisov, potrivit presei regionale. Secretarul de stat adjunct american pentru afaceri europene si euroasiatice Philip H. Gordon se afla intr-o deplasare in Bulgaria, Grecia si Slovacia. Subiectele abordate in timpul intalnirii, la care a luat de asemenea parte ambasadorul SUA la Sofia James Warlick, au inclus situatia din Africa de Nord unde tarile arabe se confrunta cu tulburari civile intense si situatia din Balcani.
Borisov a promis de asemenea sprijinul Bulgariei pentru gazoductul de tranzit Nabucco si i-a prezentat lui Gordon proiectele pentru interconexiunile de gaze cu Romania, Grecia, Turcia, si Serbia

F-16 second-hand

In luna iunie 2010, ministrul bulgar al Apararii, Aniu Anghelov, a discutat la Washington cu secretarul Fortelor Aeriene americane, Michael Donley, despre posibilitatea ca Bulgaria sa achizitioneze avioane de vanatoare in uz F-16 de la Statele Unite, relateaza Novinite. “Am avut discutii despre o analiza preliminara a conditiilor in care Bulgaria poate cumpara avioane in uz F-16”, a afirmat, dupa intrevedere, Nikolai Milkov, secretar permanent in Ministerul bulgar al Apararii. In mai 2010, Anghelov facuse declaratii neoficiale privind initierea unui proiect de catre Ministerul Apararii in vederea cumpararii de avioane de vanatoare noi. Argumentele majore in Bulgaria impotriva semnarii unui contract de cumparare a unor avioane F-16 se refera la faptul ca este vorba despre aeronave in uz. Insa este inca prea devreme pentru a sti cu siguranta ce furnizor va alege Bulgaria pentru a-si moderniza aviatia militara, au apreciat surse din Ministerul Apararii. Anghelov si Donley au discutat la Washington si pe tema antrenamentelor de care pilotii bulgari ar putea beneficia in baze aeriene americane.

Restructurari in armata bulgara

In luna septembrie, Guvernul Bulgariei anunta ca planuieste sa micsoreze cu mai mult de 18 la suta numarul militarilor in urmatorii doi ani, in cadrul unui program de economie bugetara. Propunerea urmeaza a fi transmisa in curand Parlamentului. In cadrul programului de economii al guvernului bulgar, in perioada 2011-2012 efectivele armatei vor fi reduse de la 32.000 la 26.000, a anuntat ministrul apararii Aniu Anghelov, citata de Europa Libera. Propunerea Ministerului apararii a fost aprobata de guvern si va fi introdusa in curand in Parlament. Ea va figura printre prioritatile sesiunii de toamna, impreuna cu reforma in sistemul de sanatate publica. Dupa cum a declarat ministrul Aniu Anghelov, reducerile vor afecta de fapt nu 6000 ci 4000 de militari, avand in vedere faptul ca 2000 de posturi nu sint ocupate. Cele mai mari vor fi reducerile in fortele terestre – 2 000 de persoane. Brigazile existente vor fi reduse de la patru la doua. 1 300 de ofiteri si sergenti vor parasi fortele aeriene. 700 – marina militara. Va fi inchisa baza marinei din Varna. Va ramane numai cea din Atia care este mai bine protejata contra unor eventuale atacuri aeriene. Ministerul apararii va renegocia contractele pentru modernizarea fortelor aeriene cu noi avioane de transport si elicoptere. Se va renunta la doua avioane de transport „Spartan” si la trei elicoptere, produse respectiv de compania italiana „Alania” si de concernul „Eurocopter”. Ministrul apararii a lansat ideia formarii unui nou Serviciu de informatii externe prin unificarea celor doua existente – cel de informatii militare si cel de informatii externe. Noua componenta a armatei a fost stabilita cu ajutorul a 10 posibile scenarii, printre care conflict militar si mobilizarea rezervistilor. Dupa reduceri armata bulgara va fi comparabila ca echipament si unitati cu cea a Serbiei, dar departe de cele ale Greciei si Turciei. Anghel Naidenov, unul din liderii Partidului Socialist a declarat ca o parte din reduceri au fost deja realizate. Opozitia insa insista ca reforma in armata sa fie precedata de elaborarea unei strategii pentru securitatea nationala.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *