Bulgaria acuza Romania de amanarea unui proiect european pentru Dunare

, , ,
 

dunareBulgaria reproseaza Romaniei amanarea unui proiect european destinat imbunatatirii navigatiei pe Dunare. Potrivit oficialilor bulgari, proiectul care trebuia finalizat in 2013, ar putea fi gata in doar in 2020. Adjunctul ministrului bulgar al transporturilor considera ca proiectul nu va mai putea fi realizat decat in perioada 2014-2020. Proiectul, finantat in cadrul programului operativ “Transport”, urma sa fie realizat pana in 2013. Peste 117 milioane de euro au fost asigurate din fonduri europene. Din programele operative destinate Romaniei, pentru realizarea proiectului comun au fost prevazute 140 de milioane, transmite Radio Romania Actualitati. “Colegii din Romania intarzie cu realizarea unor activitati de pregatire, printre care elaborarea studiului de mediu. Ca urmare, situatia a devenit riscanta din punctul de vedere al finantarii. Proiectul nu va fi abandonat, dar se va realiza in perioada urmatoare”, a declarat adjunctul ministrului bulgar al transporturilor, in cadrul conferintei pe tema “Infrastructura strategica – Bulgaria 2011, prioritati 2020”. Adjunctul sefului Departamentului pentru Bulgaria al Directiei Principale Dezvoltare Regionala in cadrul Comisiei Europene, a recunoscut ca proiectul prin care se urmareste imbunatatirea navigatiei pe Dunare a devenit un esec. In cadrul acestuia urmau sa fie stabilizate malurile Dunarii si lichidate portiunile de adancime mica in apropierea oraselor Ruse si Belene. Compania bulgara care raspunde de realizarea proiectului a anuntat ca pana acum n-au fost efectuate decat un sfert din lucrarile prevazute, intrucat partea romana intarzie elaborarea studiilor necesare. Procedura de alegere a consultantului va putea demara abia in luna decembrie. Compania a mai declarat ca proiectul are un caracter transfrontalier si nu este posibila o initiativa individuala pentru continuarea sa.

Romania se apara

Ministerul roman al Transporturilor si Infrastructurii precizeaza ca studiul de fezabilitate al contractului de asistenta tehnica pentru imbunatatirea conditiilor de navigatie pe sectorul comun romano-bulgar al Dunarii si studii adiacente se afla deja la partea bulgara inca din 9 februarie. Abia dupa aprobarea documentului se va derula procedura de evaluare a impactului acestui proiect asupra mediului, dezbaterea publica in Romania si Bulgaria, iar varianta lui finala va trebui agreata de celelalte state riverane afectate – Serbia, Ucraina si Republica Moldova. Studiul de fezabilitate pe sectorul comun romano-bulgar al Dunarii, care are aproximativ 500 km, este unul dintre obiectivele specifice. El presupune, intre altele, analiza constrangerilor de navigatie, investitii pe teren si dezvoltarea unui model hidraulic, identificarea optiunilor pentru lucrarile necesare, analiza impactului asupra mediului si consultarea opiniei publice.

Forum national pentru Strategia Dunarii

Forumul National privind implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii – structura de coordonare la nivel national a actiunilor si proiectelor, desfasurate de Romania, ca parte activa a Strategiei dunarene – a fost lansat recent la Bucuresti. Forumul National pentru implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii va avea o structura ierarhica, un comitet director, un grup de lucru inter-ministerial si grupuri de lucru dedicate fiecarui domeniu prioritar, din care vor face parte reprezentantii mediului de afaceri si ai mediului academic. Presedintele de onoare al Forumului este Primul Ministru al Romaniei, iar ministrul Afacerilor Externe asigura presedintia Forumului, indeplinindu-si in continuare rolul de coordonare a Strategiei la nivel national. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului va indeplini functia de vice-presedintele Forumului, fiind autoritatea de management pentru programele operationale transfrontaliere regionale si coordonatorul unuia dintre domeniile prioritare ale Strategiei– Turismul si cultura”. Coordonatorii Domeniilor Prioritare vor avea un rol important in procesul de implementare a Strategiei, urmand sa ia masurile necesare ca actiunile si proiectele mentionate in Planul de Actiune sa fie implementate corespunzator.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *