Bucurestiul si Asgabatul pregatesc un Forum de Afaceri romano-turkmen

, , ,
 

turkmenistan_map

Secretarul de stat pentru Afaceri Europene Bogdan Aurescu a avut, in data de 25 ianuarie 2011, o runda de consultari cu prim-adjunctul ministrului de Externe al Turkmenistanului, Vepa Hadjyev, aflat in vizita de lucru in Romania, informeaza serviciul de presa al MAE de la Bucuresti. Aceasta este prima runda de consultari politice bilaterale romano-turkmene la acest nivel care se organizeaza in baza Protocolului de colaborare intre MAE al Romaniei si MAE al Turkmenistanului, semnat la Bucuresti, la 16 iulie 2008, precum si in aplicarea Declaratiei Comune a Presedintilor Romaniei si Turkmenistanului, semnata la Asgabat, la 22 iulie 2009. In cadrul consultarilor, au fost abordate aspecte privind aprofundarea dialogului bilateral la nivel inalt, guvernamental si parlamentar, inclusiv prin extinderea cooperarii bilaterale sectoriale.
Un accent deosebit a fost pus in cadrul consultarilor pe domeniul economic. Cei doi demnitari au fost de acord ca se impune o coordonare permanenta in perioada urmatoare pentru pregatirea actiunilor de pe agenda bilaterala pe anul 2011, cu accent pe Comisia Mixta de colaborare economica si tehnico-stiintifica.

Securitate energetica

Totodata, partile au agreat organizarea in acest an a unui Forum de Afaceri romano-turkmen. In acest context, secretarul de stat roman a subliniat interesul foarte multor companii romane pentru extinderea relatiilor de afaceri in sectoare ca industria textila, metalurgica, electrica si electrotehnica, transporturi, constructii, IT, energetic, inclusiv in extractia de hidrocarburi si altele.
Partile au avut un schimb util de opinii in ceea ce priveste securitatea energetica regionala si europeana, cu accent pe proiectele din cadrul Coridorului Sudic, sustinute de Romania. Partea romana a prezentat stadiul actual al proiectelor respective, mai ales Nabucco si AGRI. In context, a fost salutata importanta vizitei recente la Asgabat a presedintelui Comisiei Europene pentru impulsionarea cooperarii UE-Turkmenistan in domeniul energetic. La propunerea partii romane, s-a convenit organizarea de consultari intre reprezentantii speciali pe probleme de securitate energetica din cele doua ministere de externe.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *