Bosnia si Hertegovina ar putea pierde statutul de membru al Consiliului Europei

, ,
 

flag-bihBosnia şi Herţegovina şi-ar putea pierde statutul de membru al Consiliului Europei dacă nu va adopta rapid reforme democratice, a avertizat marţi, la Strasbourg, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.
Într-o rezoluţie adoptată marţi în sesiune plenară, APCE a criticat “târguiala constantă referitoare la repartiţia pe criterii etnice în funcţii” în cadrul guvernului din Bosnia şi Herţegovina, unde un premier urmează să fie învestit abia după 15 luni de la alegerile generale. Pentru a deveni o “democraţie modernă”, această ţară trebuie să adopte “o reformă constituţională globală” şi să pună în aplicare o hotărâre dată în 2009 de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în afacerea numită “Sejdic şi Finci”, a estimat APCE.
Conform hotărârii CEDO, Constituţia Bosniei şi Herţegovinei încalcă Convenţia europeană a drepturilor omului, împiedicând anumite persoane (în acest caz un evreu şi un rom) să se prezinte la alegeri. Această decizie “are caracter obligatoriu din punct de vedere juridic”, se afirmă în rezoluţia APCE. “În cazul în care modificările necesare nu sunt adoptate în timp util înainte de următoarele alegeri din 2014”, APCE “avertizează că menţinerea calităţii de membru în Consiliul Europei al Bosniei şi Herţegovinei ar putea fi ameninţată”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *