Biden, întrevedere de tatonare cu Erdogan

, ,
 
Erdogan, curtat de Biden

Erdogan, curtat de Biden

Preşedintele american Joe Biden intenţionează să se întâlnească cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan şi să se consulte cu aliaţii cu privire la reluarea negocierilor cu Iranul. Biden va participa la summituri internaţionale la Roma şi apoi la Glasgow.

”Joe Biden se va întâlni cu preşedintele Turciei la Glasgow”, unde săptămâna viitoare are loc un summit privind clima. ”Nu am nicio confirmare, dar aceasta plănuim în acest moment”, a declarat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.

Perioadă tensionată

El s-a adresat de la bordul avionului prezidenţial american Air Force One, în timp ce Joe Biden se află în drum spre Roma, unde va participa înainte de Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP26) la summitul G20, sâmbătă şi duminică.

”Se pare că ne vom întâlni mai degrabă la Glasgow decât la Roma”, a declarat anterior preşedintele Erdogan presei turce.

Preşedintele turc tocmai a renunţat la expulzarea a zece ambasadori occidentali, între care cel al Statelor Unite.

Relaţiile dintre cei doi şefi de stat sunt tensionate, în special din cauza achiziţionării de către Ankara, membru NATO, a unui sistem de apărare rus.

Duetul geopolitic Erdogan-Putin dă dureri de cap Casei Albe

Duetul geopolitic Erdogan-Putin dă dureri de cap Casei Albe

Summit-uri strategice

Joe Biden participă la două reuniuni internaţionale majore în acest weekend. Summitul G20 se deschide sâmbătă la Roma, precum și la COP26, care începe duminică la Glasgow.

Preşedintele american va profita de ocazie pentru a discuta cu aliaţii cu privire la reluarea negocierilor privind programul nuclear iranian.

Sâmbătă, în marja G20, Joe Biden ”va avea ocazia să se întâlnească cu şefii de stat şi de guvern ai Germaniei, Franţei şi Regatului Unit pentru a discuta cu privire la Iran şi pentru a face bilanţul încercărilor de reluare a negocierilor pentru o revenire” la acord nuclear internaţional, a adăugat Jake Sullivan. (K.P.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *