Belarus declanseaza "razboiul spionilor" impotriva Vaticanului

, , , ,
 
Liderul belarus, Alexandr Lukasenko, pregatit pentru confruntarea cu Vaticanul

Liderul belarus, Alexandr Lukasenko, pregatit pentru confruntarea cu Vaticanul

Autoritatile belaruse au declansat o adevarata vanatoare impotriva clerului romano-catolic din fosta republica sovietica, pe fondul recentei declaratii a presedintelui Aleksandr Lukaşenko, potrivit căreia în rîndurile serviciilor secrete belaruse a fost descoperit un “trădător” care cooperează cu state străine “prin reprezentanţi ai Bisericii Catolice”. Declaratia a fost făcută de Lukaşenko în timpul unei conferinte de presa, raspunzand unei intrebari referitoare la “cazul Snowden”, pe care Lukasenko l-a caracterizat drept “trădător”.
“L-am reţinut demult pe unul dintre trădători, care lucra în cadrul serviciilor speciale şi care era legat, prin intermediul Bisericii Catolice, de state străine”, a anunţat Lukaşenko. Potrivit liderului belarus, cel reţinut “nu doar oferea informaţii, ci din cauza lui au şi avut de suferit oameni care lucrează peste hotare”, Lukasenko referindu-se la agenti ai serviciilor secrete belaruse care activeaza in alte state.

Pretexte politice

În opinia analiştilor şi experţilor citati de mass-media, informaţia privind “reţinerea trădătorului” nu a fost dată întîmplător publicităţii, unul din motivele acestui nou scandal de spionaj fiind justificarea adoptarii unei noi legislatii restrictive, care sa cuprinda o extindere considerabila a împuternicirilor serviciilor secrete sau probleme politice interne.
În memoria societăţii belaruse mai sînt încă vii amănuntele cazului “spionului” Andrei Gaidukov, relateaza mass-media regionala. Tanărul operator al unei rafinării de petrol a fost acuzat iniţial de colaborare cu servicii de securitate străine, apoi a primit un an şi jumătate detenţie pentru că scria scrisori către CIA, la care îi răspundea KGB-ul. Informaţiile sărace pe marginea acestui dosar nu i-au convins pe analiştii locali de faptul că afacerea nu era o înscenare. Experţii sînt tentaţi să creadă că acesta a fost încă un gest de intimidare a tineretului activ, “ca să nu mai ceară granturi din Occident”.

Santaj diplomatic

Este posibil ca declaraţiile vehemente ale lui Lukaşenko pe temă religioasă să se explice prin aspiraţia sa de a fi în continuare “generator de ştiri”, cu atît mai mult cu cat “spionul catolic” nu este singurul lucru prin care Lukaşenko a uimit mass-media. “Slujbele, rugăciunile sînt foarte lungi. Sunt împotrivă ca oamenii să stea cîte două-trei ore în picioare în biserică, fără să aibă unde să se aşeze”, a declarat Lukaşenko, subliniind că “bisericile trebuie să fie confortabile, ele sînt pentru suflet, nu trebuie să apese omul”.
“Sunt convins că regimul belarus nu doar poate, ci îl va şi folosi pe “spionul catolic” pentru a şantaja Vaticanul, cerîndu-i să facă lobby pentru Lukaşenko în Occident. Lukaşenko a declarat nu o dată că vede în Biserica Catolică din republică unul dintre instrumentele influenţei sale în Occident”, subliniază fostul candidat la preşedinţia republicii, Vitali Rimaşevski, citat de Nezavisimaia Gazeta .

Filiera poloneza

Pentru a înţelege substratul noului scandal de spionaj cu iz catolic, ziarul rus Nezavisimaia Gazeta face un scurt istoric al relaţiilor dintre actuala putere a ţării şi catolicii locali. În ultimii ani, puterea şi-a impus controlul asupra vieţii lor sociale, anihilînd practic activitatea incomodei Uniuni a polonezilor, prin intermediul numirii în fruntea acesteia a unor oameni ai săi. Acum, Lukaşenko vorbeşte din ce în ce mai mult (la sugestia creatorilor de imagine occidentali, subliniază experţi) despre importanţa confesiunii catolice, însă înainte, în timpul relaţiilor extrem de tensionate cu Uniunea polonezilor, liderul belarus a declarat nu o dată că nu va admite “influenţa distrugătoare” a Occidentului, cu valorile sale străine belaruşilor, impusă prin catolicii care menţin strînse relaţii cu Polonia.

Negocieri dure

Biserica Catolică nu a făcut deocamdată niciun comentariu, însă, potrivit unor surse de informaţie apropiate acesteia, inaltii ierarhi romano-catolici din Belarus intenţionează să faca in curand declaratii pe marginea acestui subiect.
Cotidianul belarus “Naşa niva” a dezvăluit chiar, citand informaţii ale unor feţe bisericeşti romano-catolice, numele posibilului “trădător”. Potrivit publicaţiei, preotul catolic Vladislav Lazar se află deja de o lună în închisoare. Acesta este etnic belarus, a studiat iniţial la seminarul din Grodno, apoi în Polonia. Arhiepiscopul Claudio Gugerotti, nunţiu apostolic în Belarus, poartă negocieri cu autorităţile belaruse în vederea eliberării lui Vladislav Lazar. Preoţii catolici belaruşi sînt de părere că povestea cu spionul ar putea fi o răzbunare pentru atenţia pe care Biserica Romano-Catolică o manifestă faţă de “deţinuţii conştiinţei” din Belarus.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *