Axa Londra-Washington, amenintata de spionajul chinezesc

, , ,
 

Sediul MI5, principala linie de aparare britanica impotriva spionajului chinezesc

Sediul MI5, principala linie de aparare britanica impotriva spionajului chinezesc

Contraspionajul britanic a acuzat China de faptul ca incearca sa spioneze oamenii de afaceri britanici prin oferirea de mici cadouri, in special de stick-uri USB, la forumuri si targuri comerciale, relateaza mass-media britanica, preluata de presa de la Bucuresti. Potrivit cotidianului britanic The Times, care citeaza un raport “restrictionat” de 14 pagini al serviciului de contraspionaj britanic (MI5), ofiteri sub acoperire ai Armatei de Eliberare a Poporului si ai Ministerului Securitatii Publice au abordat mai multi oameni de afaceri britanici la targuri, oferindu-le mici “cadouri”. Micile dovezi de prietenie, inclusiv camere foto sau stick-uri USB, contineau virusi informatici, cunoscuti sub denumirea generica de „troieni”, care le permiteau spionilor chinezi sa acceseze de la distanta informatiile confidentiale de pe computerul oamenilor de afaceri vizati. Potrivit MI5, guvernul chinez “reprezinta una dintre mai importante amenintari in ceea ce priveste spionajul la adresa Marii Britanii”.
Documentul, citat de mass-media britanica, descrie cum China a atacat companiile britanice din domeniul apararii, energiei, comunicatiilor si de productie, intr-o campanie de hacking concertata. Raportul sustine ca Beijingul a mers chiar mai departe, vizand prin actiunile sale de spionaj, retelele de computer si conturile de email ale companiilor de PR si ale firmelor de avocatura internationale.

SUA, lovita de spionita

China spioneaza din ce in ce mai mult Statele Unite, gratie mijloacelor puse la dispozitie de razboiul informatic, dar si prin clasica recrutare de agenti, se afirma intr-un raport dat publicitatii anul trecut de o comisie a Congresului american. “China isi schimba maniera in care practica spionajul”, a declarat sefa comisiei economice si de securitate sino-americana, Carolyn Bartholomew. Comisia a reluat, intr-un voluminos raport anual adresat Congresului, acuzatia de manipulare a monedei chineze de catre autoritatile de la Beijing, recomandand o abordare mai ferma a Statelor Unite pe acest subiect. Raportul noteaza o intensificare puternica a atacurilor informatice chineze care vizeaza sa infiltreze sau sa perturbe site-urile guvernului american sau ale personalitatilor pe care China le considera drept dusmanii sau, cum ar fi dalai lama.
Colonelul Gary McAlum, un inalt responsabil militar american, a declarat comisiei ca Pentagonul a cunoscut 54.640 de incidente legate de cyber-atacuri in 2008, ceea ce reprezinta o crestere cu 20% in raport cu 2007, iar anul acesta s-ar putea atinge o rata de progresie de 60% a atacurilor informatice. Chiar daca aceste atacuri provin din lumea intreaga, China este principala responsabila, potrivit comisiei. Raportul afirma, de asemenea, ca autoritatile din Beijing ar fi gata sa desfasoare o armata de hackeri chinezi, in caz de conflict. Potrivit comisiei, China este tara cea mai agresiva in termeni de spionaj fata de Statele Unite, iar Beijingul incearca sa recruteze din ce in ce mai multi spioni americani.

Spion condamnat

Un inginer american de origine chineza a fost condamnat la 24 de ani de inchisoare si plata unei amenzi de 50.000 de dolari pentru tentativa de vindere a unor tehnologii militare catre Beijing. Chi Mak a fost acuzat ca a incercat sa exporte in China informatii referitoare la sistemul electric de propulsie al unor nave de razboi. Barbatul lucra la o companie din Anaheim, care derula contracte cu marina SUA. Individul nu a fost insa inculpat pentru spionaj, deoarece datele pe care a vrut sa le trimita in China nu erau secrete, ele fiind publice pe site-ul Societatii Americane de Inginerie Navala. In plus, o parte dintre detaliile tehnice au fost discutate la mai multe conferinte internationale, la care au participat ingineri din toata lumea (inclusiv de la Beijing). Potrivit mass-media, in urma unui raid efectuat in casa chinezului, politia sustine ca a gasit o lista cu alte tehnologii pe care Mak intentiona sa le sustraga. Printre ele se numarau date despre sistemul de aparare antiracheta si despre unele torpile.
Procurorul Cormac Carney a adoptat o atitudine necrutatoare fata de inculpatul in virsta de 67 de ani. El l-a acuzat pe Chi Mak ca „a tradat America“ si ca a facut „mult rau“ Statelor Unite. Chinezul a negat vehement acuzatiile ce i se aduc si spune ca nu a vrut niciodata sa aduca vreun prejudiciu tarii sale adoptive. „Am trait in SUA aproape 30 de ani. Iubesc America! Aici sint casa mea, familia mea, cariera mea. Aceasta este tara mea acum“, a declarat barbatul in timpul audierilor. El afirma ca a vrut doar sa faca un schimb de informatii cu niste prieteni chinezi si nu s-a gindit ca datele pe care le foloseste ar reprezenta un pericol pentru Washington.
Intreaga ancheta a inceput in octombrie 2005, cind fratele si cumnata lui Chi Mak au fost arestati pe aeroportul din Los Angeles. Cei doi incercau sa se imbarce intr-un avion cu destinatia Hong Kong, cu trei CD-uri criptate asupra lor. Discurile contineau informatii cu caracter militar, care insa nu erau clasificate. Totusi, procurorii spun ca Mak ar trebui considerat de rea-credinta, pentru ca a codificat datele de pe discuri. „De ce sa le codifici daca nu sint periculoase pentru SUA?“, a intrebat magistratul la proces. Sotia inginerului a fost si ea retinuta pentru complicitate. Femeia a afost condamnata la 3 ani de puscarie, dupa care va fi expulzata.
In ultima perioada, autoritatile americane sustin ca au deconspirat mai multe cazuri de spionaj in favoarea Chinei. Recent, un analist al Departamentului Apararii si un fost inginer al companiei Boeing au fost acuzati ca incercau sa vinda Beijingului secrete privind navetele spatiale. In aceeasi perioada, alte trei persoane au fost retinute in SUA pentru ca au incercat sa ofere informatii militare Taiwanului. In plus, in luna ianuarie 2008, un chimist de la o companie din Houston, Texas, a fost arestat sub acuzatia de furt de informatii secrete pentru a le vinde Chinei.

Inchizitie americana

O comisie consultativa a Congresului american a acuzat recent China ca ar fi accelerat atacurile de spionaj cibernetic asupra guvernului SUA, a firmelor contractoare din domeniul apararii si a companiilor americane. Comisia care examineaza periodic situatia de securitate si raporturile economice dintre cele doua tari a mai mentionat in raportul sau anual inaintat Congresului, ca programul spatial agresiv al Chinei permite Beijingului sa atace mai eficient fortele armate americane. China fura mari cantitati de informatii sensibile din retelele de calculatoare americane, a declarat Larry Wortzel, presedintele comisie consultative infiintate in 2000.
Comisia formata din sase democrati si sase republicani a adoptat in unanimitate raportul, potrivit caruia ultimele evolutii sugereaza faptul ca China intentioneaza sa isi extinda sfera de control. Reactia dura a partii americane vina la scurt timp dupa ce un oficial al Pentagonului a fost acuzat de spionaj in favoarea guvernului chinez. James Wilbur Fondren Jr., in varsta de 62 de ani, lucra drept director adjunct al reprezentantei Comandamentului american pentru Pacific la Washington, potrivit Departamentului de Justitie. James Wilbur s-a predat agentilor federali miercuri, a precizat Departamentul de Justitie. El este acuzat de implicare intr-o conspiratie de spionaj din noiembrie 2004 pana in februarie 2008.
Autoritatile din Washington au avertizat inca de la finele lui 2006 ca Beiijingul si-a intensificat activitatile de spionaj pe teritoriul american. In septembrie anul trecut, unul dintre spionii de top ai SUA, viceamiralul McConnell, a facut o declaratie alarmanta. El a spus ca Rusia si China „spioneaza in prezent in America, la aceleasi cote ca in timpul Razboiului Rece“. In plus, oficialii americani sustin ca armata Statelor Unite si cea a Chinei au intrat intr-un adevarat „razboi cibernetic“, in care sabotajele si furturile de date electronice sint la ele acasa.

Spionaj made in China

Printr-o vasta operatiune de spionaj electronic s-a reusit sustragerea de informatii din sute de computere apartinand unor guverne si companii din toata lumea, potrivit unor cercetatori de la Universitatea din Toronto. Sistemul electronic de spionaj era controlat aproape in totalitate de computere aflate in China, dar specialistii nu au putut determina daca guvernul chinez era implicat, relateaza mass-media de peste Ocean. Printre computerele vizate se numara si cele din patru ambasade ale Romaniei, din Finlanda, Frata, Norvegia si China.
Cercetatorii au descoperit sistemul dupa ce liderul tibetan Dalai Lama i-a rugat sa-i verifice computerele pentru semne de programe intruzive si malware. Aceasta cautare a dus la descoperirea unei operatii care, in mai putin de doi ani, s-a infiltrat pe 1.295 de computere din 103 tari, multe dintre aceste calculatoare apartinand unor ambasade, ministri de externe si altor institutii guvernamentale, inclusiv in centrele lui Dalai Lama din India, Bruxelles, Londra si New York.
Specialistii au declarat ca sistemul era concentrat pe spionarea guvernelor din tarile din sudul si sud-estul Asiei. Analistii in spionaj au spus ca multe guverne, inclusiv cele ale Chinei, Rusiei si Statelor Unite, folosesc programe sofisticate pentru a aduna informatii, dar cel scos la iveala acum este cel mai important, din punctul de vedere al numarului tarilor in care s-a infiltrat. Sistemul, denumit GhostNet, continua sa functioneze si sa se inflitreze in mai mult de 12 computere saptamanal. Nu au fost gasite urme in sistemul informatic al guvernului SUA, desi computerele NATO au fost monitorizate de spioni pentru o jumatate de zi, iar cele ale Ambasadei Indiene din SUA au fost infectate.
GhostNet are capacitatea e a activa functiile audio si video ale unui computer, putand transmite ce se vede/aude in camera respectiva. Potrivit specialistilor, programul de spionaj targeteaza anumite calculatoare, si nu infecteaza la intamplare. Cercetatorii au declarat ca serverul de posta electronica a organizatiei lui Dalai Lama a fost infectat si au existat consecinte diplomatice. De exemplu, dupa ce Dalai Lama a trimis o invitatie unui diplomat strain, guvernul chinez a telefonat acelui diplomat, cerandu-i sa nu onoreze invitatia.
Specialistii din Toronto au notificat autoritatile care reglementeaza functionarea serviciilor de informatii despre existenta sistemului, oficialii Biroului Federal de Investigatii al SUA (FBI) refuzand sa comenteze. Desi cercetatorii canadieni au descoperit ca majoritatea computerelor ce controleaza sistemul de spionaj sunt in China, ei nu s-au grabit sa acuze guvernul chinez, spunand ca ar putea fi o organizatie neguvernamentala, care lucreaza pentru profit, sau un grup de cetateni chinezi, cunoscuti sub numele de “hackeri patriotici”. Un purtator de cuvant al Consulatului chinez din New York a declarat ca tara sa nu este implicata. “Sunt povesti vechi si sunt niste prostii. Guvernul chinez interzice strict orice forma de crime electronice”, a spus Wenqi Gao.

Ofensiva chineza

Totodata, China este unul din protagonistii cei mai activi pe scena spionajului din Belgia, cu un interes marcant in obtinerea de informatii stiintifice si tehnologice, veghand totodata si asupra chestiunii tibetane, opozantilor politici si miscarii religioase Falun Gong. China este, de asemenea, specialista in folosirea studentilor pentru a obtine informatii, considera oficialii serviciilor de spionaj occidentale. Dincolo de scandalul spionajului american asupra tranzactiilor bancare mondiale prin intermediul companiei Swift – care continua in ciuda scandalului – cel mai recent caz de spionaj a intervenit in Consiliul de Ministri ai UE in mod continuu timp de opt ani, pana la detectarea sa in 2003.
Un ansamblu de cinci cutii instalate in timpul constructiei cladirii permitea interceptarea convorbirilor telefonice ale delegatiilor Spaniei, Frantei, Germaniei, Italiei si Marii Britanii si Austriei. Surse diplomatice au responsabilizat Israelul, dar nimeni n-a indraznit sa formuleze o acuzatie oficiala impotriva serviciilor de informatii de la Ierusalim, iar anchetatori belgieni au primit instructiuni de a nu aprofunda prea mult subiectul, potrivit unor surse apropiate cazului.
Totodata si sectorul privat este victima reiterata a spionilor. In ultimi ani, de exemplu, noua companii ale parcului tehnologic din Liege a fost victima unui furt de hard discuri si computere cu date tehnice cheie, in conditiile in care hotii au neglijat sustragerea de echipamente mult mai valoroase.

Jurnalistii spioni

Serviciile de informatii belgiene suspecteaza prezenta unui numar “alarmant” de spioni in randul corespondentilor de presa straini acreditati la Bruxelles, pe langa institutiile comunitare, Alianta Nord-Atlantica si institutiile guvernamentale belgiene, informa  in anul trecut agentia austriaca de presa APA. “Este alarmant cat de multi ziaristi chinezi si rusi se invart prin Bruxelles, in legatura cu care ne putem intreba pe drept daca au urmat vreodata vreo pregatire in jurnalism”, a declarat recent seful serviciului de informatii belgian, Alain Winants, audiat de comisia pentru justitie a Senatului belgian, conform relatarii cotidianului flamand “De Morgen”, citat de KARADENIZ-PRESS. Responsabilul belgian a estimat la “cateva zeci” numarul spionilor care folosesc acoperirea de jurnalisti straini.
Declaratiile sale intervin pe fondul discutarii unui proiect legislativ menit sa acorde autoritati sporite serviciilor de informatii belgiene. Proiectul prevede ca agentii acestor servicii sa poata folosi acoperirea de ziaristi in cursul anchetelor. Proiectul a fost sever criticat de Liga belgiana pentru drepturile omului si alte organizatii pentru apararea drepturilor omului, care se teme ca informatiile astfel obtinute vor putea fi folosite in justitie sau in investigatiile serviciilor de securitate belgiene. Conform surselor citate, Liga belgiana pentru drepturile omului mai protesteaza fata de posibilitatea ca aceste date sa fie folosite si de catre alte servicii straine de informatii, apartinand statelor aliate cu Belgia. La institutiile internationale de la Bruxelles sunt acreditati aproximativ 1.200 de corespondenti straini, inclusiv aproximativ 100 de cetateni din China, Hong-Kong si Macau (n.r.-ultimele doua regiuni autonome in cadrul Chinei), formeaza cel mai numeros corp de presa alaturi de cel din capitala americana Washington.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *