Assad, pregatit sa foloseasca arme chimice

, ,
 

Siria va utiliza armamentul chimic şi neconvenţional doar în caz de “agresiune străină”, a avertizat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, respingând propunerea Ligii Arabe de a media o plecare “sigură” de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad.
“Nicio armă chimică sau neconvenţională nu va fi utilizată împotriva cetăţenilor noştri. Aceste arme nu vor fi utilizate decât în caz de agresiune străină”, a declarat Jihad Makdessi într-o conferinţă de presă la Damasc. “Acestea nu vor fi niciodată, niciodată utilizate împotriva cetăţenilor, oricare ar fi evoluţia crizei”, a adăugat acesta. “Aceste arme diferite sunt depozitate şi securizate sub spravegherea forţelor armate şi nu vor fi utilizate decât în cazul în care Siria se va confrunta cu o agresiune externă”, a repetat purtătorul de cuvânt. “Generalii vor decide când şi cum vor fi utilizate aceste arme”, a adăugat el.

Casa Albă avertizează

Casa Albă a avertizat Damascul cu privire la arsenalul său chimic, apreciind că membrii regimului lui Bashar al-Assad vor trebui să răspundă dacă nu vor garanta securitatea acestora. Israelul şi-a exprimat îngrijorarea şi a avertizat că nu va “accepta” ca armele chimice să ajungă în mâinile mişcării şiite Hezbollah, din Liban. Damascul a reacţionat la rândul său faţă de propunerea enunţată duminică de Liga Arabă la Dubai, privind negocierea plecării lui Bashar al-Assad şi a familiei sale.
“Ne pare rău că Liga Arabă s-a coborât la acest nivel în raporturile cu un stat membru al acestei instituţii. Această decizie revine poporului sirian care este singurul decident al plecării sale”, a precizat purtătorul de cuvânt. În comunicatul final dat publicităţii în noaptea de duminică spre luni, miniştrii de Externe ai statelor din Liga Arabă i-au cerut lui Assad să “renunţe la putere”, oferindu-i asigurări că Liga Arabă va contribui la a-i asigura lui şi familiei sale o ieşire sigură”. Această iniţiativă este menită să “pună capăt vărsării de sânge”, “să păstreze unitatea Siriei” şi “garanteze o tranziţie paşnică a puterii”, potrivit textului.

Rebelii sirieni trag un semnal de alarmă

Rebelii sirieni au acuzat regimul preşedintelui Bashar al-Assad că a transferat arme chimice către aeroporturile de la frontieră, la o zi după ce Damascul a ameninţat că va folosi aceste arme în caz de “agresiune externă”. “Noi, în cadrul comandamentul comun al Armatei Siriene Libere (ASL) în interior, ştim perfect unde se află aceste arme şi poziţionarea lor”, a declarat marţi ASL într-un comunicat.
“Dezvăluim că Assad a transferat unele dintre aceste arme şi echipamente de amestec de componente chimice către aeroporturile de la frontieră”, continuă textul, fără a preciza care frontieră. “Potrivit informaţiilor noastre, regimul a început de mai multe luni să mute stocurile de arme de distrugere în masă (…) în scopul de a pune presiune asupra regiunii şi a comunităţii internaţionale”, care îi cere fără încetare Damascului să înceteze represiunea, adaugă rebelii.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *