Armatele NATO, vulnerabile in fata terorismului

, , ,
 

Presedintele roman Basescu, ingrijorat de amenintarile teroriste la adresa NATO

Presedintele roman Basescu, ingrijorat de amenintarile teroriste la adresa NATO

Preşedintele roman Traian Băsescu a declarat ieri ca prin decizia de a muta amplasarea scutului antirachetă al SUA din Polonia în România, teritoriul României va fi protejat integral, relateaza mass-media locala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. “Prin amplasarea elementelor de scut în Polonia, practic teritoriul României nu era acoperit integral. Prin noul proiect este protejată, în mod egal, şi România şi Polonia, iar vectorii care vor fi amplasaţi pe teritoriul României, circa 24, nu sunt destinaţi doar protejării teritoriului României, ci tot sud-estul Europei, incluzând şi Bulgaria, Grecia, Turcia, care nu erau protejate”, a explicat Băsescu in cadrul unei emisiuni televizate la postul privat de televiziune B1TV. De altfel, preşedintele roman a menţionat că în momentul în care a fost pusă în discuţie amplasarea scutului antirachetă în România, ţara noastră trecea printr-o perioadă extrem de dificilă, motiv pentru care nu a avut un cerc de politicieni cu care să se consulte.

Sensibilitate estica

Presedintele roman Băsescu a infirmat speculaţii privind întâlnirea de la Praga, la care Obama ar fi chemat numai noua Europă. “Obama ştia foarte bine sensibilitatea ţărilor din est la fosta politică a sferelor de influenţă şi a vrut să ne asigure că ţările din centrul şi estul Europei nu au fost obiect de troc pentru realizarea START-ului 2”, a declarat preşedintele roman, care a menţionat că Afganistan a fost un subiect extrem de important. „România nu are niciun motiv să facă frumos în faţa Washingtonului. Nu ne-am mărit numărul de trupe nici să mă primească Obama, nici să-mi dea o decoraţie. În Afganistan avem o zonă de responsabilitate extrem de riscantă dacă nu ne consolidăm efectivele. Noi acoperim zona Zabul şi avem în responsabilitate aproximativ 100 de kilometri de infrastructură de transport, singura prin care se poate face aprovizionarea trupelor. Numărul de militari pe care îl aveam în această zonă punea situaţia efectivelor pe care le aveam acolo în dificultate. Rămânem cu aceleaşi misiuni, dar ne vom mări efectivele pentru a proteja trupele noastre”, a mai precizat preşedintele roman in timpul emisiunii televizate, citat de mass-media de la Bucuresti.

Armate nepregatite

„Până la urmă suntem în NATO. Am vrut să fim în NATO şi este cea mai sigură poziţie a noastră. Este singura opţiune pe care o avem pentru a ne garanta securitatea. Dacă NATO nu reuşeşte să înfrângă talibanii dar şi celulele teroriste din Afganistan şi Pakistan, sunt doi paşi până la Caspică şi până la Marea Neagră. Din păcate, acest fenomen în creştere al terorismului, a prins armatele NATO nepregătite să-i facă faţă, armate obişnuite să stea faţă în faţă cu inamicul”, a mai declarat presedintele roman Traian Băsescu, citat de mass-media de la Bucuresti.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *