Anna Chapman, in conducerea unei organizatii de tineret pro-Kremlin

, , ,
 

Anna Chapman, noul sex-simbol al spionajului rus

Anna Chapman, noul sex-simbol al spionajului rus

Anna Chapman, frumoasa spioana rusa expulzata in luna iulie 2010 din SUA, a reaparut recent la tribuna congresului miscarii de tineret pro-Kremlin Molodaia Gvardia (Tanara Garda), fiind cooptata in structurile de conducere ale organizatiei, relateaza mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Chapman (28 de ani) a devenit membra in Consiluil social al miscarii, potrivit site-ului internet al organizatiei amintite. Molodaia Gvardia, un nume preluat din epoca sovietica, este o miscare de tineret care sprijina politica actualului regim de la Moscova. Organizatia face parte din structurile Rusiei Unite, partidul puterii condus de premierul Vladimir Putin, fost presedinte al Federatiei Ruse (2000-2008).

Limbaj de spion

Adresandu-se delegatilor la congres, fosta spioana s-a exprimat intr-o maniera amintind de limbajul organizatiilor de tineret din epoca sovietica.”Am depus atat de multa energie pentru a deveni o mare putere! Ar trebui sa ne bucuram de fiecare zi ce vine, de fiecare data ca este o noua sansa de a crea ceva nou si util”, a spus ea. Chapman a evitat sa raspunda la intrebarile ziaristilor, care i-au solicitat unele precizari in legatura cu noile sale functii in cadrul miscarii, fiind condusa de garzile sale de corp spre iesire, potrivit RIA Novosti. Ea este una din cei zece agenti sub acoperire ai SVR (Serviciul de Informatii Externe al Rusiei), pe care Washingtonul i-a arestat in vara, inainte de a-i ceda Moscovei in cadrul unui schimb de spioni demn de Razboiul Rece. Spre deosebire de fostii sai colegi, Chapman nu a respectat discretia caracteristica serviciilor secrete, pozand goala in luna octombrie intr-o revista pentru barbati.

Familie de spioni

Originara din Rusia, Anna Chapman, retinuta de autoritatile SUA in afacerea spionilor rusi, i-a marturisit fostului sau sot Alex Chapman (rezident britanic) ca tatal ei, Vasili Kuscenko, a fost ofiter de rang inalt in KGB, a relatat The Daily Telegraph. Potrivit cetateanului britanic, tatal Annei ii controla acesteia in totalitate viata, iar ea era gata sa faca pentru el orice. Conform celor relatate de Chapman, Anna l-a prezentat tatalui sau in 2002, in timpul lunii lor de miere in Zimbabwe, unde Vasili Kuscenko activa in calitate de diplomat. Canale ale mass-media internationale acreditasera anterior ideea ca Vasili Kuscenko activa in acea vreme la Ambasada Rusiei din Kenya.
Alex Chapman le-a spus anchetatorilor MI5, care s-au interesat intre timp de fosta sa nevasta rusoaica, ca tatal Annei nu avea incredere in nimeni, nu l-a prezentat pe proaspatul ginere nimanui, desi primea deseori vizitatori la resedinta de langa misiunea diplomatica si ca se bucura de o paza mai numeroasa decat alti diplomati.

Retea decimata

Anna Kuscenko si Alex Chapman s-au cunoscut in 2002, la un club din Londra, iar peste cinci luni s-au casatorit. Au divortat in 2006. Anterior, mass-media relatase ca acestia aveau doar o casatorie civila. Dupa divort, Anna a pastrat numele sotului si a plecat in SUA, in scopuri de afaceri, unde a intalnit un cetatean american cu care a avut o idila. Potrivit lui Alex, la sfarsitul relatiei lor, Anna devenise foarte rezervata si prefera adeseori sa se intalneasca singura cu prieteni ai sai din Rusia. El presupune ca ea inca de atunci colabora cu serviciile secrete ruse si sustine ca nu a fost deloc mirat vazandu-si fosta consoarta acuzata de spionaj.
In total, au fost arestati 10 agenti rusi care activau sub acoperire in SUA. Un al 11-lea – Christopher Metsos, arestat in Cipru, in Larnaka si apoi eliberat pe cautiune – a reusit sa dispara in zona turca a insulei divizate, potrivit presupunerilor autoritatilor cipriote.

Medvedev isi premiaza spionii

Presedintele rus Dmitri Medvedev a premiat, in luna octombrie 2010, mai multi ofiteri ai serviciilor speciale ruse cu cea mai inalta distinctie a statului, in dosarul celor zece agenti schimbati cu SUA la 9 iulie 2010. “Astazi a avut loc la Kremlin o ceremonie de decorare a mai multor angajati ai Serviciilor de informatii externe”, a declarat un purtator de cuvant, precizand ca printre decorati sunt si cei zece agenti rusi expulzati de SUA. Politia americana a arestat la 27 iunie 2010 zece rusi suspectati de spionaj pentru Moscova, care au fost apoi schimbati la Viena pentru patru rusi acuzati de spionaj in beneficiul Occidentului. Moscova si Washingtonul au anuntat ca incidentul nu are nicio influenta asupra “resetarii” relatiilor ruso-americane din timpul mandatelor lui Barack Obama si Dmitri Medvedev. Premierul Vladimir Putin a confirmat la finele lunii iulie 2010 ca s-a intalnit cu spionii rusi extradati din Statele Unite ale Americii si a precizat ca acestia au fost deconspirati in urma unui act de tradare, iar numele tradatorilor este cunoscut de autoritatile de la Moscova, relata BBC News. Putin a declarat, in cadrul unei vizite efectuate la Foros, in Ucraina, ca printre agentii cu care s-a intalnit se afla si Anna Chapman, a carei viata a fost pe larg comentata de presa din toata lumea. El a precizat atunci ca a discutat cu spionii “despre viata” si ca “fiecare dintre ei a avut o viata dura”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *