ANALIZĂ// Recentele numiri controversate din justiție, semne de rău augur pentru reforma sistemului judiciar din R. Moldova

, , ,
 

Potrivit experților, o serie de numiri politice din instituțiile-cheie ale statului ridică mari îndoieli cu privire la capacitatea guvernului de a reforma sistemul judiciar. Mai multe numiri în posturile-cheie din domeniile de securitate și justiție din R. Moldova ridică întrebări cu privire la angajamentul noului guvern de a depolitiza instituțiile statului în urma plecării de la vârful piramidei puterii a Partidului Democrat, controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc, scrie Balkan Insight, preluat de EvZ Moldova. 

Actuala alianță de guvernământ, formată din blocul pro-european ACUM și socialiștii pro-ruși este de părereR. Moldova a devenit un „stat capturat” sub Plahotniuc, cu instanțele, poliția și mass-media toate în buzunarul acestuia.

După aproape două luni de la preluarea puterii, criticii spun că socialiștii acționează după același tipar ca predecesorii democrați și că o serie de numiri recente la vârful statului implică persoane strâns legate de Partidul Socialist și liderul său, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Acest lucru nu se anunță a fi de bun augur pentru revizuirea mult criticatului sistem judiciar din R. Moldova.

Pe 31 iulie, un fost consilier de bază la Dodon a fost numit șef al Centrului Național Anticorupție, CNA.

Ruslan Flocea a ocupat funcția de secretar general în biroul prezidențial al lui Dodon și va supraveghea acum eforturile anticorupție într-o țară în care jurnaliștii de investigație au scris în mod regulat cu privire la acuzațiile de corupție la adresa parlamentarilor socialiști sau a oamenilor de afaceri afiliați PSRM-ului.

„Voi face toate eforturile pentru a asigura că rezultatele CNA sunt în conformitate cu legea”, a spus Flocea parlamentarilor care au votat cu majoritate pentru a-i acorda acestui postul.

De asemenea, Flocea a câștigat susținerea în unanimitate a Comisiei Juridice a Parlamentului, care este condusă de deputatul ACUM Sergiu Litvinenco.

Litvinenco a spus că mâinile sale erau legate de un cadru legal moștenit amibiguu și incorect preluat de la democrați.

„Ceea ce facem acum este să încercăm să curățăm țara regimului lui Plahotniuc”, a spus el pentru BIRN.

„Emoțiile sunt încă prea mari. Nu spun că lucrurile sunt perfecte, dar este exagerat să spunem că toate instituțiile importante sunt acum sub Dodon,” a declarat deputatul.

După cinci ani de relații nu foarte reușite cu Uniunea Europeană, noul guvern din R. Moldova spune că dorește să reseteze vechile probleme create de PD, dar „alianța nefirească” a ACUM cu socialiștii poate testa chiar acum angajamentul comun privind reformele.

„Era de așteptat ca diverse probleme să apară încet în cadrul acestei coaliții”, a declarat Ion Manole, directorul Promo-LEX, un ONG de consultanță juridică și advocacy din Chișinău. „Ele se vor acutiza pe parcurs,a continuat el.

„Nici mie nu-mi place”

Problemele au început pe 25 iulie, când primii doi din șase judecători ai Curții Constituționale au fost aleși de parlament, după ce fosta componență a acestei instanțe a demisionat în urma unor acuzații de cârdășie cu Partidului Democrat. Alți doi au fost numiți de Consiliul Superior al Magistraturii.

Criticii au declarat că noii judecători au făcut parte din „vechea garda”.

„Ce am schimbat exact?”, s-a întrebat retoric Cornelia Cozonac, directorul Centrului de Jurnalism de Investigație din Moldova, CIJM.

Cozonac a spus că niciunul dintre noii judecători nu a acționat pentru a rezolva presupusele abuzuri ale fostului guvern.

„Mi-e teamă că acești oameni, care aveau conexiuni cu vechiul sistem, ar putea să funcționeze în continuare în interesul vechilor guvernanți”, a spus ea, referindu-se la Plahotniuc și PD.

Opinia publică a privit cu suspiciune și numirea lui Dumitru Robu, pretins apropiat al Partidului Socialist. El a fost numit la 31 iulie de Igor Dodon în calitate de nou procuror general interimar, după ce a fost susținut de Parlament.

Atât Flocea, cât și Robu s-au confruntat cu întrebări cu privire la originile averii lor.

Premierul Maia Sandu, de la blocul ACUM, a ridicat și ea o serie de întrebări în evaluarea sa asupra celor două numiri.

„Sunt de acord că există întrebări, am chiar și eu unele și nici mie nu-mi place”, a spus Sandu la TVC21 pe 29 iulie, înainte ca Parlamentul să aprobe numirile.

„Nu știu dacă Parlamentul le va vota, dar ar fi fost mult mai bine dacă consilierii președintelui sau ai premierului nu ar participa la astfel de concursuri”, a spus ea.

Numindu-l pe Robu, Dodon a subliniat necesitatea pedepsirii celor din spatele a două săptămâni de haos în iunie, când Partidul Democrat a încercat să reziste la predarea frâielor guvernului către alianța ACUM-PSRM.

„Trebuie să o facă repede”, a spus Dodon despre deschiderea de dosare penale pentru cei care ar fi încălcat legea în guvernarea precedentă.

Analiștii politici spun că Dodon este hotărât să sperie Partidul Democrat înaintea alegerilor locale care va avea loc în octombrie.

„Igor Dodon lansează aceste amenințări în jurul alegerilor locale, încercând să obțină dividende electorale”, a spus expertul politic Mihai Isac.

„Vrea să-i sperie pe primarii PD și pe ceilalți candidați cu aceste tipuri de declarații. Recent, unii primari PD s-au alăturat deja Partidului Socialiștilor, ” a adăugat expertul.

Reforma justiției

ACUM spune că răspunsul la depolitizarea instanțelor este o revizuire completă a sistemului judiciar.

„Trebuie să ne pregătim pentru această reformă, deoarece măsurile pripite nu pot duce la un sistem de justiție cinstit și de durată”, a spus Sandu într-o sesiune de Q&A pe Facebook în data de 30 iulie.

La rândul său, deputatul Sergiu Litvinenco a declarat pentru BIRN: „Avem multe idei despre reforma CNA și vom vorbi despre asta la momentul potrivit. Reforma justiției nu a început încă. Vom veni cu pași concreți și foarte exacti pentru a propune o agendă foarte clară. ”

Experții spun că nu va fi ușor.

„O justiție funcțională nu poate fi obținută într-un timp atât de scurt”, a spus Manole. „Calitatea oamenilor contează cel mai mult. Și acest lucru s-a văzut și în România. Atâta timp cât vom avea oameni cinstiți care vor dori să schimbe sistemul, vom avea unele succese”, a completat el.

Nadejda Hriptievschi, fondatorul și directorul Programului Justiție și Drepturile Omului la Centrul pentru Resurse Juridice din Moldova, CRJM, a declarat pentru BIRN că numirile lui Flocea și Robu au demonstrat clar că parlamentarii trebuie să fie mai atenți în selectarea candidaților, „reformele nu au cum să aibă succes”.

Opiniile diferite din cadrul coaliției de guvernământ au influențat calitatea deciziilor sale, a spus ea, în special în domeniul justiției.

Reforma, a spus Hriptievschi, trebuie promovată ferm, fără ezitare. „Sper însă ca acțiunile anunțate, odată agreate, să fie promovate ferm, fără ezitări și cât mai rapid posibil”, a spus experta.

Material semnat de Mădălin Necșuțu

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *