ANALIZA: Galina Dodon, vehicul electoral pentru soțul Igor în 2018

, , , ,
 

Galina Dodon, alături de soțul său Igor Dodon în cadrul cuvântării televizate de la finalul lui 2017

Încă din martie 2017, imediat după instalarea în cea mai înaltă funcție, președintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a gândit o strategie de PR interesantă. Dodon și-a atins maximul de popularitate odată cu alegerea sa, în noiembrie 2016, în funcția de președinte al Republicii Moldova și a realizat rapid că va aluneca pe panta erodării politice și de imagine aferentă funcției din care nu poate face mai nimic din punct de vedere al prerogativelor limitate pe care le are.

Preluând modelul occidental al „Primelor Doamne”, care organizează acțiuni filantroprice, Dodon și-a pus în fața un paravan bun pentru strângerea de fonduri și de circulație a banilor veniți din sponsorizari de peste granițe.

Prins cu sponsorizări din conturi rusești din offshor-uri din Bahamas în plină campanie electorală pentru prezidențiale în 2016, Dodon și-a găsit o nouă metodă de a primi stinpedii din afara granițelor care să nu alerteze la fel de mult precum firmele prietenului său Corneliu Furculiță, deținătorul Exclusiv Media și patron de posturi TV pro-PSRM și licențe de emisie pentru mai multe posturi rusești în R. Moldova.

De altfel, Galina Dodon nu este străină de Exclusiv Media, acolo unde a fost angajată ani buni de către deputatul socialist mai sus menționat.

Cu toate acestea, Galina Dodon beneficiază de o imagine bună, neafectată de scandaluri, soție iubitoare și mamă a trei copii. Cu alte cuvinte un vehicul electoral bun de atragere a voturilor, în special pentru electoratul feminin, acolo unde lidera PAS Maia Sandu are un avantaj considerabil.

În ultimii ani, Dodon a alăturat campania sa „Iubesc Moldova”, începută de prin 2011 și menită să-i aducă dividende politice, cu acțiunile fundaţia primei-doamne „Din Suflet” care realizează programe şi proiecte destinate copiilor şi tinerilor din familii vulnerabile, familii monoparentale şi în situaţii de risc, vârstnicilor, persoanelor aflate în dificultate şi cu nevoi speciale.

Astfel, Dodon a pus la punct un tandem de imagine împreună cu soția sa – Galina Dodon. Mișcare urmărește mai multe planuri și pe care le vom analiza pe rând.

Plagiat” la acțiunile României

La bilanțul primul său an de mandat, Dodon a afirmat încă din startul discursul său de circa o oră că 70.000 de oameni nevoiași au fost ajutați de Fundația Primei Doamne.

Ce este de remarcat este faptul că Dodon a început o mișcare de plagiat și de acoperire a inițiativelor României privind renovarea grădinițelor și școlilor din Republica Moldova. În această zonă, guvernul României a investit deja circa 30 de milioane de euro în ultimii ani și a redat speranța unei educații mai bune în circa 1.000 de școli și grădinițe de pe tot teritoriul Republicii Moldova.

Succesul unei astfel mișcări de imagine a fost enorm pentru România, motiv pentru care Igor Dodon a introdus Fundația Primei Doamne pentru a face gesturi similare la o scară incomparabil mai mică, dar care să rivalizeze ca imagine cu acțiunile Bucureștiului.

Acesta tactică s-a văzut cel mai bine la renovarea grădinițe din satul Sadova, Călărași, de acolo de unde este originar Dodon. România a renovat grădinița la care a fost educat chiar președintele, fapt ce l-a determinat pe acesta să vină cu o contribuție minoră de circa 500 de euro. Banii s-au plătit pe ultima sută de metri pentru amenajarea unui loc de joc la acea grădiniță.

De altfel, Dodon a fost prezent la a eveniment, iar mass-media a prezentat pe alocuri în cheie ironică sosirea sa ca amfitrion al evenimentul, când tocmai țara pe care o atacă cel mai mult în discursurile sale populiste – România – a făcut un gest pe care Dodon poate ar fi trebuit să-l facă mai demult. Cel al reparării grădiniței din satul unde mama sa trăiește într-o casă foarte mare, ce nu putea fi construistă doar din salariul său de profesoară de limba română.

Fundația filantropo-politică

La o simplă căutare pe Google se poate observa că Fundația „Din Suflet” a primei-doamne, cum numai așa o numește Dodon pe soția sa, nu are un domeniu propriu de internet.

Fundația are doar o pagină de Facebook, acolo unde sunt prezentate toate acțiunile de binefacere și link-uri preluate din media controlată de PSRM. De altfel, în acțiunile Fundației se regăsesc deputați socialiști, precum Adrian Lebedisnchi, care a împărțit cadouri de Crăciun pe stil nou -25 decembrie – copiilor din persoanelor vulnerabile social.

Nu în ultimul rând, de acest vehicul de imagine se agață și bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, care participă și ea la acțiunile caritabile ale fundației.

La majoritatea evenimentelor Fundației participă Igor Dodon care pozează alături de soția sa în filantropi în cea mai săracă și coruptă țară din Europa, conform statisticilor Eurostat.

Bani din surse gri

Banii Fundației sunt și ei de o proveniență incertă. Dodon a afirmat mereu că va face rost de banii pentru diverse proiecte din surse alternative și nu va utiliza bani din bugetul de stat. Însă niciodată nu a putut identifica concret originea lor.

Fie că a fost vorba de „oameni de afaceri ruși” sau diverse țări, niciodată aceste sume nu au fost transparente.

Cu toate acestea, Fundația a vehiculat sume generoase în ultimul an.

Noi am reușit, pe parcursul acestui an, în special Prima Doamnă, să stabilească contacte cu mai multe federații și organizații din exterior. Pot să vă dau și unele sume, în acest an am reușit să strângem aproximativ 20 de milioane de lei din diferite surse. Ambasada Chinei ne-a ajutat atunci cand a fost vorba de copii”, a declarat Igor Dodon la bilanțul de un an al mandatului său prezidențial.

Familia și politica merg mână în mână cu Moscova

Anul acesta va fi pentru Chișinău și locul unde Dodon a aranjat Congresul Mondial al Familiilor din anul 2018. O oportunitate pentru Dodon de a poza în familist convins și pentru soția sa de a puncta la nivelul imaginii în dublă ipostază de nevastă și mamă.

Dacă Maia Sandu este susținută de un segment considerabil de persoane de sex feminin, cu ajutorul Bisericii și a acestui Congres al Familiilor, Dodon vrea să scoată maximum de punctaj electoral din astfel de manifestări.

De altfel, în pelegrinările sale la Moscova, Dodon ar fi obținut și antamat vizita Patriarhului rus Kirill în toamna lui 2018 la acest Congres, plasat abil înaintea alegerilor pentru a transforma tot acest eveniment într-o acțiune majoră de imagine pentru PSRM.

Jocurile au fost făcute încă din vara lui 2018, atunci când Karadeniz Press a relatat în exclusivitate despre întâlnirea lui Dodon cu oligarhul rus Konstantin Malofeev. Atunci, Dodon i-ar fi cerut acestuia sprijin financiar și politic pentru acest Congres.

Malofeev, numit de presa occidentală „oligarhul lui Dumnezeu”, a acceptat organizarea lucrărilor celui de al 12-lea Congres Mondial al Familiilor (World Congress of Families), organizație acuzată de strânse legături cu Moscova.

WCF (World Congress of Families), cu sediul în Statele Unite, este catalogat în diferite rapoarte ale unor ONG-uri drept un „grup care incita la ura” din cauza rolului său în privința legii contra propagandei gay, adoptate în 2013, în Rusia, relata mass-media cu ocazia cele mai recente reuniuni a WCF, desfășurate, în mai 2017, la Budapesta sub patronajul premierului maghiar Victor Orban.

Mass-media occidtale au relatat că legăturile grupului cu oligarhi și lideri ai Bisericii Ortodoxe Ruse apropiați Kremlinului, unii dintre ei prezenți și la Congresul Mondial al Familiilor din Budapesta, sunt îngrijorătoare. Activitatea WCF este finanțată și de oligarhul ortodox Konstantin Malofeev.

Lucrările WCF de la Budapesta au fost folosite de premierul maghiar Viktor Orban pentru a acuza Uniunea Europeană că este dominata de „o ideologie liberală ce relativizează și se constituie într-o insultă la adresa familiilor”.

Și lucrările WCF de la Tbilisi din 2016 (unde Igor Dodon a participat în calitate de reprezentant al Republicii Moldova, fără însă a existat un document oficial în acest sens, mai ales datorită faptului că nu era încă președinte al republicii) au fost folosite extensiv de către participanții din Federația Rusă și state aliate pentru a lansa atacuri publice dure față de politica UE și NATO din spațiul CSI, mai scrie sursa citată.

Carieră politică pentru Prima Doamnă?

Nu ar fi exclus ca în cazul alegerilor parlamentare de anul viitor, pe listele PSRM să se regăsească și numele Galinei Dodon. Aceste acțiuni filantropice i-ar putea spori popularitatea, astfel încât să poată candida fie într-o circumscripție eligibilă, fie pe listele PCRM în noul sistem de vot mixt.

Cert este că Dodon dorește o acumulare de imagine pentru ea și un succes asociativ pentru el. Imaginea lui Dodon a avut foarte mult de suferit în ultimele luni, mai ales în cazul celor două suspendări temporare succesive pe care le-a primit în urma unor decizii ale Curții Constituționale.

Dodon și-a dat măsura adevăratelor sale puteri în stat și a ieșit șifonat din lupta cu puterea din Parlament și Guvern. Tocmai pentru a mai repara din această imagine terfelită, Dodon a ținut cuvântarea de final de an alături de soția sa, Galina.

Preț de circa patru minute, Dodon a înșirat obișnuita sa retorică politică, iar soția sa Galina a avut doar două intervenții. La începutul și finalul videoclipului, punctând diverse teme sociale legate de familia și de ajutorarea celor nevoiași.

Introducerea în scena politică a Galinei Dodon poate fi o sabie cu două tăișuri pentru Igor Dodon care poate fi acuzat și că încearcă să-și repare imaginea de atotputernic al țării la adăpostul imaginii soției sale și a implicării pentru sensibilizare a copiilor săi în toată această lume murdară a politicii. Gestionarea acestei probleme este foarte periculoasă, iar adversarii săi politici pot ataca cu ușurință această ascundere a lui Dodon după fustele soției sale în scopul de a-și spori credibilitatea politică. 

Analiză de Mădălin Necșuțu

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *