Alegeri in Ucraina. Misiunea Parlamentului European isi suspenda activitatea

, ,
 

Parlamentul European a decis marţi să-şi suspende, din cauza alegerilor legislative de la 28 octombrie, misiunea din Ucraina care urmăreşte să promoveze dialogul cu Kievul în privinţa situaţiei opozantei Iulia Timoşenko şi, în general, a problemelor de justiţie „selectivă”.
În cadrul unei conferinţe de presă în compania a doi emisari europeni, irlandezul Pat Cox şi fostul preşedinte polonez Aleksander Kwasnievski, preşedintele Parlamentului European Martin Schulz a anunţat că misiunea va fi suspendată „în timpul campaniei electorale”. „Nu vrem să vedem că reprezentanţii noştri sunt folosiţi de unii sau de alţii în timpul campaniei electorale”, a explicat Schulz.
În schimb, Parlamentul a decis să confirme reluarea misiunii „după alegeri şi, cel mai devreme, până la sfârşitul anului, sau mai târziu dacă va fi necesar”, a adăugat el. Cei doi emisari urmează să facă public în scurt timp un rezumat al raportului lor interimar, pe care l-au prezentat marţi cu uşile închise preşedinţilor de grupuri politice din Parlamentul European.
„După alegeri, va fi necesar să continuăm dialogul (cu autorităţile ucrainene) şi să analizăm toate posibilităţile juridice şi politice” pentru a-i „susţine” pe reprezentanţii opoziţiei aflaţi în închisoare şi pentru „introducerea reformelor necesare”, a declarat Kwasnievski.
Principiul acestei misiuni de observare a fost stabilit în timpul unei întâlniri la mijlocul lunii mai între Schulz şi premierul ucrainean Mikola Azarov, pe fondul crizei diplomatice dintre UE şi Ucraina: Bruxellesul a decis să îngheţe semnarea unui important acord de asociere după condamnarea la închisoare a fostului premier Iulia Timoşenko, denunţând în acelaşi timp „justiţia selectivă” din Ucraina.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *