Alegeri in Osetia de Sud

, ,
 

Noi alegeri prezidenţiale au avut loc duminică în Osetia de Sud, regiune separatistă georgiană recunoscută din 2008 de Rusia, după invalidarea scrutinului câştigat de reprezentanta opoziţiei Alla Djioeva împotriva candidatului Kremlinului.
Pentru ocuparea fotoliului suprem s-au înscris patru candidaţi: fostul preşedinte al KGB-ului local, Leonid Tibilov, emisarul special pentru drepturile omului David Sanakoev, ambasadorul Osetiei de Sud la Moscova, Dmitri Medoev, precum şi liderul comuniştilor din regiune Stanislav Kociev. Alegerile vor fi validate dacă se vor prezenta la urne mai mult de 50% din alegătorii înscrişi pe listele de vot.
Pentru a câştiga, un candidat trebuie să întrunească mai mult de jumătate din voturile exprimate. Rezultatele preliminare urmează să fie făcute publice de Comisia electorală de la Ţhinvali în cursul zilei de luni.
Alegerile precedente s-au desfăşurat în noiembrie 2011 în Osetia de Sud. În al doilea tur al scrutinului, candidata opoziţiei Alla Djioeva l-a devansat pe candidatul puterii susţinut de Kremlin, Anatoli Bibilov, ministrul local al situaţiilor de urgenţă, însă rezultatul scrutinului a fost invalidat de Curtea Supremă locală din cauza unor presupuse fraude.
Djioeva, care a fost suspectată de un complot de către Kremlin, a fost atacată şi bătută cu bestialitate, încât s-a aflat până de curând în spital, unde oficial a fost internată pentru o criză de hipertensiune. Simpatizanţii acesteia au manifestat timp de mai multe săptămâni la Ţhinvali, denunţând amestecul Moscovei. Conform agenţiilor ruse de presă, aceasta se află în prezent acasă, într-o suburbie a Ţhinvali, sub protecţia poliţiei. De fapt, în arest la domiciliu, potrivit media occidentale.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *