Alegeri in Georgia. Ivanisvili si opozitia sustin ca au castigat

, ,
 

Liderul principalei coaliţii de opoziţie din Georgia, miliardarul Bidzina Ivanişvili, a proclamat victoria acesteia în alegerile legislative de luni în faţa formaţiunii preşedintelui Mihail Saakaşvili, după publicarea rezultatelor primelor sondaje efectuate la ieşirea de la urne.
“Am câştigat! Poporul georgian a câştigat”, a declarat Bidzina Ivanişvili într-un discurs telecizat, în timp ce partidul aflat la putere a indicat că opoziţia nu va câştiga, probabil, majoritatea locurilor din parlament din cauza sistemului complex care îmbină scrutinul proporţional cu cel majoritar. Cu toate acestea, coaliţia de opoziţie a miliardarului Bidzina Ivanişvili devansează partidul actualului preşedinte Mihail Saakaşvili, potrivit rezultatelor preliminare ale alegerilor legislative din Georgia, a anunţat Comisia Electorală locală.
După numărarea buletinelor în 15,3% din secţiile de votare, “Visul Georgian”, coaliţia de opoziţie condusă de Bidzina Ivanişvili, a obţinut 52,7% din sufragiile exprimate, în timp ce Mişcarea Naţională Unită (MNU) a lui Saakaşvili a fost votată de 42 % dintre alegători. Rezultatele nu vor reflecta numărul de locuri pe care fiecare formaţiune îl va avea în viitorul parlament cu 150 de deputaţi, întrucât Georgia are un sistem electoral mixt, 77 de parlamentari fiind aleşi pe liste de partid, iar ceilalţi 73 prin scrutin majoritar.
Susţinătorii lui Ivanişvili şi-au manifestat bucuria în Piaţa Libertăţii din Tbilisi în noaptea de luni spre marţi. Preşedintele Saakaşvili susţine însă că formaţiunea sa conduce în scrutinul majoritar. Saakaşvili l-a acuzat pe Ivanişvili că serveşte interesele Kremlinului şi că intenţionează să întoarcă Georgia înapoi sub dominaţia rusă. Dar Ivanişvili susţine că doreşte ca Georgia să adere la NATO şi va continua politica de apropiere faţă de această organizaţie. Totodată, el îi reproşează actualului preşedinte că a instaurat un regim autoritar şi îl face responsabil pentru războiul cu Rusia din anul 2008.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *