72 de ani de la 28 iunie 1940: Proteste la Chisinau

, , ,
 

foto: jurnal.md

Aproximativ 200 de persoane au condamnat joi seara ocuparea Basarabiei de către fosta Uniune Sovietică, în cadrul unei acţiuni de protest desfăşurate în faţa Ambasadei Rusiei la Chişinău. În acelaşi timp, participanţii la o contramanifestaţie au elogiat rolul Rusiei de eliberator al Moldovei.
Reprezentanţii Consiliului Unirii şi Acţiunii 2012 consideră 28 iunie 1940 o zi neagră în calendar, care a avut consecinţe extreme de negative asupra acestui teritoriu, precum deportările, foametea şi colectivizarea forţată. Aceştia au scandat lozinci pro-unioniste dar şi împotriva Federaţiei Ruse şi a ruşilor care locuiesc în Republica Moldova, precum „Afară javrele din ţară”, „Criminali”, etc.
Pe de altă parte, câteva zeci de reprezentanţi ai Ligii Tineretului Rus şi Partidului Patrioţii Moldovei, cunoscute pentru propagarea anti-românismului, au calificat data de 28 iunie 1940 ca o eliberare „de sub ocupanţii români”, mulţumindu-i pentru aceasta Rusiei. Mai multe zeci de poliţişti au înconjurat sediul Ambasadei Rusiei şi au format cordoane între participanţii la cele două manifestaţii, pentru a evita incidentele.
Joi, viziunile diferite privind semnificaţia acestei zile s-au manifestat şi în parlament, unde unii deputaţi au ţinut un minut de reculegere în memoria celor care au avut de suferit în urma ocupaţei sovietice, în timp ce opoziţia comunistă s-a felicitat pentru „eliberarea de sub ocupaţia română”. Actualul teritoriu al Republicii Moldova, inclusiv două regiuni de la nord şi sud care în prezent sunt părţi componente ale Ucrainei, au fost anexate de către fosta URSS la 28 iunie 1940, în urma unei înţelegeri secrete din cadrul Pactului Ribbentrop-Molotov.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *