Zi importanta la Chisinau: Cine va fi candidatul AIE?

, ,
 

Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană au refuzat să facă public numele candidatului la preşedinţia Republicii Moldova.
Însă, presa a vehiculat mai multe nume: cel al judecătorului la Curtea Constituţională, Victor Puşcaş; cel al preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Nicolae Timofti sau cel al fostului director al Centrului de Informaţii a Consiliului Europei la Chişinău, Lilia Snegureac. Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că la funcţia de preşedinte va fi propusă o femeie.Oricine ar fi, AIE urmează să anunţe luni candidatul la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, pentru că expiră termenul de înregistrare a candidaţilor pentru alegerile prezidenţiale care se vor desfăşura vineri.
Parlamentul de la Chişinău a stabilit la mijlocul săptămânii trecute data alegerilor prezidenţiale, iar principala preocupare a presei de la Chişinău, în această perioadă, a fost să afle numele candidatului.  După doi ani şi jumătate de încercări zadarnice de a alege preşedintele, Alianţa pentru Integrare Europeană a anunţat că va propune un candidat independent, care trebuie să aibă şi voturile a cel puţin trei deputaţi neafiliaţi.
Igor Dodon, liderul grupului de deputaţi disidenţi comunişti, a declarat că grupul va vota candidatul Alianţei, dar a formulat şi câteva condiţii, una din ele fiind ca acesta să fie un bun “statalist” şi să recunoască denumirea limbii de stat ca “limba moldovenească”, aşa cum este scris în Constituţie. Însă aceste condiţii ar fi diametral opuse faţă de viziunile Partidului Liberal.
Lliderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, a anunţat că formaţiunea sa nu va recunoaşte legitimitatea viitorului preşedinte. În plus, comuniştii pregătesc o amplă acţiune de protest pentru vineri, atunci când parlamentul se va întruni pentru a-l alege pe şeful statului. Comuniştii cer dizolvarea actualului parlament şi organizarea alegerilor anticipate, considerând că legislativul activează ilegal.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *