Yemenul, la mana al-Qaida

, ,
 

Insurgenta islamista yemenita amenintata stabilitatea in lumea araba

Insurgenta islamista yemenita amenintata stabilitatea in lumea araba

Oficialii Consiliului National de Securitate al Yemenului au declarat ca armata yemenita a oprit ofensiva impotriva rebelilor siiti al-Houthi, daca acestia pun capat ostilitatilor, relateaza mass-media araba, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Conform sursei citate, Consiliul condus de presedintele tarii, Ali Abdullah Saleh, a emis o declaratie in care solicita un armistitiu general, facand apel la solidaritatea poporului yemenit in fata ofensivei al-Qaida.
Armistitiul va intra in vigoare numai daca seicul Abdel Malik al-Houthi, liderul rebelilor, va fi de acord sa indeplineasca sase conditii ale guvernului yemenit, ce presupun stopaea actiunilor banditesti, restituirea echipamentului militar capturat, eliberarea ostaticilor, oficialilor, soldatilor armatei nationale, precum si incetarea atacurilor asupra trupelor saudite si a teritoriului monarhiei arabe. Oferta guvernamentala vine la scurt timp dupa ce insurgentii siiti au lansat o ofensiva generala in nordul provinciilor Saada si Majahid, in care au fost ucisi peste 100 de persoane, majoritatea soldati si membrii ai gruparilor paramilitare guvernamentale.
Saptamana trecuta, seicul Abdel Malik al-Houthi, liderul insurgentilor siiti, a lansat un mesaj audio, prin care sfatuia guvernul de la Sanaa sa nu  implice in conflict „fortele regionale si internationale”, pentru a nu permite izbucnirea unui razboi de proportii in statul arab.
Reamintim ca Yemenul are o suprafata de aproximativ 530 de mii de kilometri patrati, si o populatie de peste 24 de milioane de locuitori, dintre care 53% formeaza comunitatea musulmana sunita, iar 46% sunt musulmani siiti. Momentan, Yemenul se confrunta cu o importanta miscare secesionista in sudul tarii, unde populatia locala revendica o autonomie mai mare fata de guvernul central  de la Sanaa, precum si cu insurgenta siita, sustinuta de Iran. In paralel miscarea al-Qaida a deschis un nou front impotriva guvernului yemenit, dominat de suniti, care beneficiaza de sprijinul militar al Arabiei Saudite, Statelor Unite, Pakistanului, Iordaniei si Marocului.

Al-Qaida la index

Statele Unite ale Americii au plasat organizatia Al-Qaida in Peninsula Araba (AQAP), care a revendicat atentatul esuat impotriva unui avion american, in ziua de 25 decembrie 2010, in randul “organizatiilor straine teroriste”, deschizand calea pentru adoptarea unor masuri juridice si financiare impotriva acestei grupari. Desemnarea de organizatii teroriste straine “este un mijloc eficient de a impiedica sustinerea activitatilor teroriste si de a face presiune asupra gruparilor (respective) sa abandoneze activitatea terorista”, a declarat, intr-un comunicat, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Philip Crowley, citat de agentiile de presa de la Bucuresti.
Aceasta masura permite interzicerea “furnizarii de sustinere materiala sau de resurse”, in special arme. Masura determina, de asemenea, “inghetarea proprietatilor si intereselor detinute de organizatia vizata in Statele Unite”. Ea permite, totodata, “masuri de mentinere a ordinii in legatura cu imigratia”, inclusiv interdictii de calatorie impotriva cetatenilor unor state. Masurile luate vizeaza atat AQAP, cat si pe doi dintre principalii lideri ai acesteia, Nasir al-Wahishi, liderul proclamat unilateral al organizatiei, si Said al-Shihri, presupusul adjunct al acestuia. Acestea ofera, concomitent, o baza juridica pentru cercetarea acestor persoane si a oricarui alt membru AQAP de catre justitia americana. “Aceste desemnari nu reprezinta decat o fateta a raspunsului guvernului Statelor Unite la amenintarea pe care o reprezinta AQAP si principalii ei lideri”, da asigurari comunicatul.
Reamintim ca autoritatile americane au propus masuri identice Natiunilor Unite spre adoptare, fara ca acestea sa treaca de plenul Adunarii. In caz de succes in acest demers, toate tarile membre ale organizatiei ar fi impuns sanctiuni similare AQAP. Comunicatul diplomatiei americane mai precizeaza ca AQAP, organizatie rezultata din unificarea structurilor al-Qaida din statele din Peninsula Araba, a revendicat operatiuni inca din ianuarie 2009 impotriva unor tinte saudite, sud-coreene, yemenite, engleze, spaniole si americane. Hotararea de a clasa in mod oficial gruparea in randul organizatiilor teroriste arata ca administratia Barack Obama este “hotarata sa elimine orice capacitate a AQAP de a comite atentate, sa perturbe, sa anihileze si sa invinga retelele acesteia”, subliniaza purtatorul de cuvant.

Fara trupe

Presedintele Barack Obama a declarat ca nu intentioneaza sa trimita trupe americane in Yemen sau Somalia, principalele activitati ale al-Qaida ramanand concentrate in regiunea de frontiera dintre Pakistan si Afganistan. “Nu am nici o intentie sa trimit trupe pe teritoriul acestor regiuni”, a declarat Obama, intr-un interviu pentru revista People. “Nu exclud niciodata nici o posibilitate in aceasta lume atat de complexa”, a subliniat presedintele american, care a adaugat: “In tari precum Yemen, in tari precum Somalia, cred ca a coopera cu parteneri internationali este deocamdata solutia cea mai eficienta”.
Washingtonul a cerut Yemenului sa lupte impotriva al-Qaida, dupa ce o retea yemenita a revendicat atentatul esuat, in ziua de Craciun, impotriva unui avion cu destinatia Statele Unite. “De un an, stim ca al-Qaida din Yemen a devenit o problema mai grava. De aceea noi cooperam cu Guvernul yemenit, si in mod din ce in ce mai sustinut, pentru a desfiinta taberele de antrenament ale teroristilor si celulele lor din aceasta tara”. “Este vorba despre acelasi lucru in Somalia: o mare parte din tara scapa de sub controlul Guvernului, iar al-Qaida incearca sa profite de acest lucru”, a spus el. Totusi, potrivit presedintelui american, “regiunea de frontiera dintre Afganistan si Pakistan ramane epicentrul al-Qaida, acolo sunt liderii sai si aliatii lor”.
Intr-un recent interviu pentru CNN, generalul David Petraeus, comandantul fortelor americane in Irak si Afganistan, a declarat la randul sau ca Yemenul nu vrea trupe americane pe teritoriul sau. “Aceasta este cu siguranta o veste buna pentru noi”, a adaugat el, precizand ca americanii furnizeaza totusi o asistenta acestei tari. Generalul, care a efectuat o vizita recenta in aceasta tara, a declarat ca Washingtonul intentioneaza sa sporeasca cu mai mult de jumatate asistenta sa economica alocata Yemenului pentru acest an, la cel putin 150 de milioane de dolari.
Reamintim ca si seful Statului Major Interarme al Statelor Unite, amiralul Michael Mullen, a recunoscut intr-un alt interviu la CNN ca Statele Unite furnizeaza “o anumita solutie” eforturilor Yemenului de a desfiinta organizatiile afiliate al-Qaida, dar el a afirmat ca operatiunile erau conduse de Sanaa. Statele Unite au fost criticate de insurgentii armati din Yemen pentru sprijinirea operatiunilor guvernamentale, lucru negat de Sanaa. Marea Britanie, Italia, Spania si alte state occidentale si-au exprimat disponibilitatea de a sprijini logistic efortul de razboi al autoritatilor de la Sanaa impotriva insurgentei locale.

Vize anti-tero

Guvernul yemenit a anuntat ca nu mai deschide vize la punctele de trecere ale frontierei de stat, masura avand drept scop ”combaterea infiltrarii teroristilor”, au anuntat oficiali yemeniti, citati de agentia de presa KARADENIZ PRESS. ”In cadrul eforturilor tarii noastre de combatere a infiltrarii elementelor teroriste, eliberarea vizelor in aeroporturi va fi suspendata” pe termen nedefinit, au declarat surse oficiale din cadrul serviciilor de securitate locale. Hotararea va afecta in primul rand turistii proveniti din statele occidentale, cetatenii tarilor Uniunii Europene, SUA, Canada, Japonia si Australia bucurandu-se pana in prezent de un regim de vize liberal. Conform surselor citate, acestia vor trebui sa se supuna unor proceduri mai dure, urmand sa obtina vizele, doar la reprezentantele diplomatice si consulare yemenite, dupa verificarea de catre serviciile de securitate yemenite a apartenentei sau legaturilor fiecarui solicitant cu gruparile teroriste. Decizia autoritatilor de la Sana a provocat ingrijorarea organizatiilor pentru protectia drepturilor omului, precum si a reprezentantilor diasporei yemenite din Occident, cunoscuta pentru opozitia fata de actuala conducere a statului arab. Impunerea vizelor a fost criticata dur si de liderii miscarii autonomiste din Yemenul de Sud, care au acuzat guvernul de declansare a unui „razboi de nimicire” a populatiei din sudul tarii.

Masuri discriminatorii

Conform surselor oficiale locale, cetatenii din statele arabe cu care Yemenul a incheiat acorduri bilaterale, Egipt, Siria, Sudan si Iordania, nu vor fi afectati de noua masura, in pofida prezentei in aceste tari a unor importante celule al-Qaida. Decizia a fost luata in contextul unei presiuni internationale tot mai mari impotriva regimului de la Sanaa, anterior, autoritatile Marii Britanii suspendand cursele aeriene directe spre si din Yemen, iar premierul Gordon Brown a numit Yemenul ”raiul teroristilor”. Totodata, si Senatul SUA si-a exprimat ingrijorarea pentru cei 36 de fosti detinuti, cetateni americani care s-au convertit la islam in sistemul penitenciar din SUA, si care au efectuat, in ultimii ani, stagii de pregatire in tabere ale gruparilor extremiste din Yemen.

Obiectiv Yemen

Generalul David Petraeus, seful Comandamentului Central al Fortelor SUA, a anuntat anterior dublarea asistentei militare americane acordata Yemenului, precum si intarirea cooperarii in materie de informatii pentru combaterea organizatiei al-Qaida. La randul sau, mass-media americana precizeaza, citand doi oficiali americani de rang inalt ca SUA si autoritatile statului arab analizeaza in prezent noi tinte in Yemen pentru eventuale operatiuni militare. Oficialii au subliniat ca sunt depuse eforturi pentru ca optiunile sa fie pregatite pentru Casa Alba, daca Barack Obama ordona lovituri militare.
Oficialii americani si yemeniti cauta noi tinte legate de al-Qaida, in cadrul unui acord nou, secret, cu guvernul yemenit, conform caruia ambele state vor lucra impreuna, iar SUA vor pastra tacerea cu privire la rolul Sanaa in furnizarea de informatii si arme pentru efectuarea raidurilor. SUA nu au recunoscut oficial daca au mai efectuat raiduri in Yemen, dar responsabilii ambelor parti au declarat ca armata yemenita nu ar fi putut efectua operatiuni singura. Acordul le permite Statelor Unite sa trimita rachete de croaziera, avioane militare sau drone impotriva unor tinte din Yemen, cu consimtamantul guvernului local. Postul de televiziune american CNN a declarat, citand surse din administratia de la Casa Alba, ca decizia finala in privinta aplicarii unor atacuri impotriva bazelor teroriste din Yemen urmeaza sa fie luata de Obama.
Reamintim ca in 2009, Statele Unite au furnizat statului arab asistenta militara de peste 67 de milioane de USD, experti americani participand la antrenarea unor unitati ale fortelor speciale yemenite, precum si a membrilor fortelor aeriene din Yemen, implicate intens in bombardarea taberelor teroriste din regiune. Autoritatile de la Sanaa sunt implicate intr-un dur razboi de gherila, in regiunea de nord a tarii, declansat de populatia musulmana siita de la granita saudito-yemenita. Yahia Badreddin al-Houthi, liderul spiritual al miscarii siite zaidiste, a acuzat SUA de implicare in atacuri impotriva populatiei siite din Yemen, si a cerut sprijinul Republicii Islamice Iran pentru respingerea „agresiunii americane”. Acesta a mai acuzat autoritatile de la Sanaa si Riyadh de folosire a luptatorilor al-Qaida (organizatie cu ideologie sunita) impotriva insurgentilor suniti, acuzati respinse de Yemen si Arabia Saudita.
Reamintim ca premierul britanic Gordon Brown a propus o reuniune internationala privind situatia din Yemen si lupta impotriva terorismului, care sa se desfasoare la 28 ianuarie 2010, la Londra, in paralel cu conferinta deja prevazuta pentru Afganistan. Dupa cum a anuntat Downing Streeet, Gordon Brown “i-a invitat pe actorii internationali-cheie la o reuniune la nivel inalt pentru a discuta despre cel mai bun mod de a lupta impotriva radicalizarii (militantilor) in Yemen”, dupa atacul terorist esuat din 25 decembrie care a vizat un avion cu destinatia SUA. Autoritatile de la Sanaa au primit favorabil apelul lui Brown, un purtator de cuvant guvernamental declarand, sambata, pentru agentia oficiala de presa yemenita Saba ca aceasta initiativa constituie “un pas in directia cea buna, ce va permite mobilizarea sprijinului international pentru Yemen, pentru dezvoltare si pentru eforturile de combatere a somajului si de atenuare a efectelor saraciei”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *