Voronin sfideaza din nou 7 aprilie

, ,
 

Vladimir Voronin (8)

Fostul presedintele Vladimir Voronin care a ordonat fortele de ordin sa inceapa represaliile asupra tinerilor de peste Prut care ii cereau plecarea in data de 7 aprilie 2009, a sfidat inca o data Comisia care-l ancheteaza pentru aceste evenimente. Comunistul Voronin a refuzat sa raspunda, miercuri, la intrebarile membrilor Comisiei speciale pentru elucidarea evenimentelor de dupa 5 aprilie. Comparut in fata comisiei, fostul presedinte a citit o scurta declaratie in care a adresat 7 intrebari, dupa care a plecat, scrie jurnal.md. “Am ridicat 7 probleme si, dupa ce voi primi raspuns de la comisie la aceste 7 intrebari, voi veni la audieri. Sunt gata sa vin de cate ori ma vor invita, dar numai atunci cand voi primi raspuns”, a declarat Voronin, dupa scurtele “audieri”. Voronin vrea sa stie, printre altele, daca pot fi protestele considerate spontane; daca partidele de opozitie au anuntat mitinguri impotriva falsificarii alegerilor cu mult timp inainte de scrutin; de ce nu sunt anchetate persoanele care au purtat negocieri din numele protestatarilor cu deputatii; de ce nu sunt interogati, in calitate de martori, toti acei deputati, inclusiv din partea PCRM, care erau blocati in cladirea Parlamentului; de ce politistii au fost transformati in “tapi ispasitori”, supusi la o “executie cetateneasca”?

Pasarea vinei

Voronin vine si cu o concluzie proprie a evenimentelor din aprilie. “Liderii partidelor, prognozand infrangerea evidenta in alegeri, cu o saptamana inainte de desfasurarea acestora, au pregatit oamenii pentru a iesi in strada si au invinuit autoritatile in mod provocator de falsificarea alegerilor”, se arata in declaratia fostului sef de stat. Totodata, liderul comunistilor a acuzat comisia speciala de partialitate si de taraganarea anchetei. “Nu inteleg pentru ce mai lucreaza aceasta comisie? De ce este necesara aceasta imitare a activitatilor, daca toate raspunsurile la intrebari sunt date de guvernarea actuala. Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a dat clar aprecierea evenimentelor din 7 aprilie 2009, ca fiind o ‘revolutie’, recunoscand totodata faptul existentei jertfelor omenesti ca fiind justificate si necesare. Comisia dumneavoastra demonstreaza lipsa de independenta si incapacitate de a se misca inainte in explicarea evenimentelor tragice din 6-7 aprilie”, se mai arata in alocutiunea lui Voronin.

Show a la Voronin

Pe de alta parte, presedintele comisiei de ancheta, deputatul liberal-democrat, Vitalie Nagacevschi, sustine ca liderul PCRM a facut o “declaratie politica” si este responsabil pentru refuzul de a raspunde la intrebarile comisiei parlamentare. “Dumnealui a venit sa se dea in spectacol, este evident, dar sa-si asume consecintele de ordin politic al acestui comportament. Orice persoana care stie ceva despre 7 aprilie este obligata sa contribuie la stabilirea adevarului, or, dumnealui refuza sa faca acest lucru. Ca si deputat, el sfideaza regulamentul Parlamentului refuzand sa raspunda la intrebarile noastre, desi este obligat sa o faca”, a spus Nagacevschi. Deputatul sustine ca ex-presedintele a adresat intrebari “partial retorice si partial la care trebuia sa dea raspuns guvernarea anterioara”. “Sper ca Voronin va primi raspunsuri de la Ministerul de Interne, Procuratura Generala si instantele de judecata”, a spus presedintele comisiei. Totodata, Nagacevschi ar fi vrut sa-l intrebe pe Voronin despre afirmatia precum ca biroul sau a fost pazit de oameni inarmati, in timp ce seful Serviciului Paza de Stat, Igor Bodorin, a declarat ca anagajatii SPP nu erau inarmati, dar si despre faptul ca Valeriu Boboc ar fi fost aruncat pe geam din Parlament. Pana la sfarsitul lunii martie, Comisia urmeaza sa prezinte concluziile anchetei. Raportul deja se scrie si urmeaza a fi completat cu declaratiile ultimilor martori ce vor fi audiati in aceasta saptamana. Este vorba despre liderul PL, Mihai Ghimpu, fostul si actualul premier, Zinaida Greceanii si Vlad Filat, precum si reprezentanti ai fortelor de ordine.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *