Vladimir Putin, amenintari pentru opozitia rusa

, ,
 

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că nu va permite slăbirea Rusiei prin tulburări sociale, afirmaţie făcută în timp ce zeci de mii persoane manifestau împotriva sa la un miting în centrul Moscovei.
“Tot ce slăbeşte ţara şi divizează societatea este inacceptabil pentru noi. Orice decizie sau măsură care ar conduce la şocuri sociale şi economice este inacceptabilă”, a spus Vladimir Putin în cadrul unei recepţii cu ocazia zilei naţionale a Rusiei. “Memoria noastră politică naţională demonstrează acest lucru”, a adăugat liderul de la Kremlin. Acesta a afirmat că, “pentru o ţară imensă, multietnică, precum Rusia, principiul fundamental constă într-o dezvoltare progresivă şi evolutivă”.
Zeci de mii de ruşi au manifestat marţi în centrul Moscovei, aceasta fiind primul protest faţă de Vladimir Putin de la învestirea sa în funcţia de preşedinte, pe 7 mai. Aşa-numitul “marş al milioanelor” a fost precedat, în ajun, de percheziţii la domiciliile liderilor opoziţiei şi, săptămâna trecută, de adoptarea unei legi care instituie amenzi draconice pentru tulburarea ordinii la manifestaţii, măsuri menite să intimideze opoziţia, potrivit experţilor.
Manifestaţia organizată marţi, de Ziua Rusiei, a reunit “peste 100.000 de persoane”, după cum a afirmat de pe scena amplasată pe Bulevardul Saharov liderul Frontului de stânga, Serghei Udalţov. “În replică la represiunile conducerii, pe străzile Moscovei au ieşit peste 100.000 de persoane. Noi nu ne temem, noi nu putem fi speriaţi şi vom lupta până vom învinge”, a declarat Udalţov. Poliţia rusă a estimat că la miting au luat parte 22.000 de persoane, organizatorii acceptând “cu bucurie această subevaluare”, întrucât nu vor fi nevoiţi să plătească amenzi pentru depăşirea numărului de persoane, având în vedere că primăria Moscovei a autorizat o manifestaţie cu 50.000 de participanţi.
Participanţii au scandat lozinci tradiţionale la protestele faţă de Kremlin, precum “Rusia fără Putin!”, “Jos dictatura!”, purtând panglici albe în piept, devenite simbol al manifestaţiilor opoziţiei. Ca şi la acţiunile precedente, la marş au luat parte oameni reprezentând diverse viziuni politice: activişti ai Rusiei Juste (de centru-stânga), adepţi ai Frontului de stânga, naţionalişti. Peste 12.000 de membri ai forţelor de ordine – poliţişti, scutieri OMON – au fost mobilizaţi în capitală, potrivit autorităţilor, zona mitingului fiind survolată la mică altitudine de un elicopter

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *