Vizitele lui Vladimir Putin în Orientul Mijlociu

de | dec. 11, 2023 | Știri | 0 comentarii

Vladimir Putin a efectuat o vizită oficială în data de 6 decembrie în două țări din Orientul Mijlociu, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, doi mari producători de petrol și aliați ai SUA. La Abu Dhabi, președintele rus a avut parte de o primire solemnă, drapelul rus fiind „pictat” pe cer de avioanele Forțelor Aeriene […]

Vladimir Putin a efectuat o vizită oficială în data de 6 decembrie în două țări din Orientul Mijlociu, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, doi mari producători de petrol și aliați ai SUA. La Abu Dhabi, președintele rus a avut parte de o primire solemnă, drapelul rus fiind „pictat” pe cer de avioanele Forțelor Aeriene din Emiratele Arabe Unite, însă liderul EAU, șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, nu l-a întâmpinat pe omologul său la aeroport. În cadrul discuțiilor, Mohammed bin Zayed Al Nahyan, l-a numit pe liderul rus „prieten drag” și a salutat relațiile strânse dintre cele două țări și sporirea fluxului comercial. EAU este cel mai mare partener comercial al Federației Ruse din Orientul Mijlociu și cel mai mare investitor în economia rusă. În ultimul an investițiile au crescut cu 103% în sectorul non-petrolifer, iar volumul comercial bilateral cu 68%.

În aceeași zi, Vladimir Putin a efectuat o vizită oficială și în Arabia Saudită, unde s-a întâlnit cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman Al Saud. În cadrul discuțiilor, cei doi lideri de stat au vorbit despre cooperarea bilaterală, dar și de colaborarea în cadrul OPEC. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat că: „Părțile sunt de acord că țările noastre poartă o mare responsabilitate pentru interacțiune pentru a menține piața internațională de energie la nivelul corespunzător, într-o stare stabilă, previzibilă.” Merită de subliniat că vizita a avut loc după o ușoară scădere a prețul petrolului. Din delegația rusă au făcut parte mai mulți oficiali de top în domeniul petrolului, economiei, afacerilor externe, spațiului, energiei nucleare și lideri de afaceri.

Russian President Vladimir Putin and Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman walk during a meeting in Riyadh, Saudi Arabia December 6, 2023. Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS

În ziua de 7 decembrie, președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a efectuat o vizită oficială la Moscova. Liderul rus și cel iranian au vorbit despre dezvoltarea relațiilor bilaterale și soluționarea conflictului din Fâșia Gaza. Vladimir Putin a subliniat că volumul comercial dintre cele două țări a crescut cu 20% în ultimul an. Aceasta a mai evidențiat și importanța parteneriatului strategic, făcând trimitere la construirea liniei ferate Rasht-Astara, ca parte a coridorului economic Nord-Sud, ce ar putea să rivalizeze cu canalul Suez. Linia ferată va avea o lungime de 162 km și va contribui la conectarea porturilor rusești din Marea Baltică cu porturile iraniene la Oceanul Indian. Acordul a fost semnat pe data de 17 mai 2023. La rândul său, Ebrahim Raisi, a adus în discuție necesitatea soluționării conflictului din Fâșia Gaza, deoarece escaladarea sa ar reprezenta o problemă de securitate globală. Președintele Iranului a accentuat importanța apropierii celor două țări în cadrul contextului internațional actual și nevoie de dezvoltare a coridorului economic Nord-Sud.

Kremlinul, prin intermediul vizitelor în cele două țări arabe, își propune să obțină sprijinul și simpatia lumii arabe. Această inițiativă are la bază atât susținerea acordată Fâșiei Gaza în conflictul Israelul-Hamas, cât și dorința de a oferi o alternativă în noul context internațional. Moscova dorește să se implice în soluționarea conflictului din Orientul Mijlociu și să certifice faptul că poate juca un rol primordial în soluționarea conflictului.

Vizitele lui Vladimir Putin au o semnificație simbolică, având un caracter nu doar diplomatic, ci și electoral. Ele reprezintă o încercare de a contura imaginea unui lider care nu se limitează doar la aliații tradiționali, cum ar fi Belarus, Eritreea, Coreea de Nord și Siria. Prin extinderea relațiilor de prietenie și parteneriate, Putin întărește narațiunea că Rusia nu este o țară izolată precum este prezentată în Occident, dar dimpotrivă poate să dezvolte relații de cooperare și cu țări considerate aliați tradiționali ai SUA. Aceste mișcări arată că Rusia este în căutarea noilor oportunități în politica externă dorind să își consolideze poziția de actor major pe arena internațională.

Un alt punct de intersecție a Federației Ruse, Emiratelor Arabe Unite, Arabiei Saudite și Iranului este petrolul. Producția comună a acestor state însumează o treime din producția mondială a aurului negru. Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită sunt țări membre OPEC, iar la sfârșitul lunii august 2023 cele două țări împreună cu: Argentina, Egipt, Iran, Etiopia au primit invitația de a se alătura grupului BRISC. Invitația lor de a se alătura grupului BRISC indică o schimbare semnificativă în echilibrul geopolitic. O consolidare a legăturilor dintre aceste state și Rusia ar putea reprezenta o provocare semnificativă pentru țările occidentale, având impact atât asupra aspectelor economice, cât și a intereselor geopolitice din regiunea Orientului Mijlociu.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *