Vizite strategice la Chişinău

, , , ,
 

bel_gorodChişinăul este, miercuri, spaţiul întâlnirilor oficiale româno – moldovene, pe de o parte, şi ruso – moldovene, pe de altă parte. Dialogurile cu oficialităţile din capitala din stânga Prutului au loc în contextul eliberării de către România a primelor permise de liberă circulaţie pentru moldoveni, dar şi în ideea organizării primei întâlniri dintre premierul Vladimir Putin şi omologul Vlad Filat.

Premierul Emil Boc va participa la Chişinău, împreună cu omologul său moldovean, Vlad Filat, la ceremonia de eliberare a primelor 441 de permise de mic trafic, care vor fi acordate cetăţenilor moldoveni. Pe agenda primei sale vizite în Republica Moldova figurează şi o întrevedere cu premierul Vlad Filat, la sediul Guvernului Moldovean. Ultima întâlnire bilaterală a celor doi oficiali a avut loc în luna februarie, în marja Summitului pentru Dunăre, de la Budapesta. De asemenea, Emil Boc va avea o întâlnire cu preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu. Premierul Emil Boc se va întoarce la Bucureşti în cursul după-amiezei, pentru a participa la şedinţa săptămânală de guvern.

Tot miercuri, la Chişinău, vine în vizită Igor Şuvalov, ajunctul premierului rus, Vladimir Putin. Potrivit publicaţiei ruse Kommersant, acesta îşi propune să organizeze prima întâlnire bilaterală dintre cei doi omologi, Vladimir Filat şi Vladimir Putin.

Totodată, mâna dreapta a premierului rus va vizita după Republica Moldova capitala Ucrainei şi cea a Belarusului. Printre chestiunile care urmează să fie discutate sunt organizarea în lunile mai sau iunie a unei întâlniri a şefilor de state a ţărilor CSI, care va avea loc sub egida preşedinţiei ruse, transmite Kommersant.
„În ultima perioadă, partea moldovenească este foarte insistentă în a stabili un dialog dintre prim-miniştrii celor două ţări. Vladimir Filat, cel care ocupă funcţia de premier la Chişinău, s-a întâlnit deja cu Putin în noiembrie la Ialta. Ambiţiosul premier moldovean, care reprezintă Partidul Liberal Democrat din Moldova, nu neagă că va fi foarte activ în cazul alegerilor parlamentare anticipate. Și pentru a-şi asigura un rezultat bun, a hotărât să aibă şi susţinerea Moscovei. Până acum, monopolul asupra prieteniei ruşilor l-au avut doar comuniştii, în persoana lui Vladimir Voronin. PCRM speră să-şi ia revanşa la noile alegeri. Prin intermediul mass-mediei controlate de ei, aceştia au încercat să le atribuie membrilor Alianţei pentru Integrare Europeană ştampila de „proromâni” şi „antiruşi”, mai precizează publicația rusească preluată de situl Unimedia.md.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *