Vanatoarea de ceceni

de | mart. 29, 2010 | Caucaz, Federatia Rusa, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Zeci de agenti ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Federatiei Ruse au declansat razii impotriva importantei diaspore cecene din Moscova, Sankt Petersburg si alte orase rusesti, relateaza surse oficiale rusesti, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Insurgentii ceceni, acuzati de atentatele de la Moscova

Insurgentii ceceni, acuzati de atentatele de la Moscova

Zeci de agenti ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Federatiei Ruse au declansat razii impotriva importantei diaspore cecene din Moscova, Sankt Petersburg si alte orase rusesti, relateaza surse oficiale rusesti, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Sursele citate au mai declarat ca unitati ale FSB si Ministerului rus de Interne, desfasurate in republicile majoritar musulmane din Caucaz, au intrat in stare de alarma, mai multe zeci de persoane fiind retinute pentru interogatoriu in Cecenia, Daghestan si Ingusetia. In aceste operatiuni sunt implicate si trupele paramilitare cecene ale liderului de la Groznii, Ramzan Kadirov.
Presedintele cecen, Ramzan Kadirov, un apropiat al premierului rus, Vladimir Putin, a condamnat atentatele comise luni dimineata la statiile de metrou din Moscova si a cerut eradicarea terorismului. „Vom lupta impotriva teroristilor pana la exterminarea lor completa. Admonestarile nu sunt suficiente pentru a eradica acest rau (…). Teroristii vor fi lichidati fara mila, daca opun o rezistenta armata”, a declarat el, citat de mass-media rusa, preluata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. El a declarat ca teroristii incearca sa aduca panica in randul populatiei, fiind „vorba despre o noua provocare lansata de terorism la adresa statului si societatii”.

Bomba feroviara

Concomitent, autoritatile ruse au anuntat ca o bombă a fost descoperită pe calea ferată, la 180 de kilometri de Moscova. Circulaţia trenurilor a fost întreruptă, bomba fiind amplasată între şinele de tren. Bomba a fost descoperită de poliţiştii care inspectau calea ferată din apropiere de staţia Palih, a anunţat o purtătoare de cuvânt a poliţiei transporturilor feroviare, Tatiana Agapova. „A fost descoperit un dispozitiv exploziv amplasat între şinele de cale ferată. Circulaţia trenurilor a fost întreruptă, iar geniştii urmează să ajungă”, a declarat Agapova.

Mostenire sangeroasa

Cecenia este o regiune majoritar musulmana din Caucazul rus, avand o populatie cuprinsa intre 600.000 si 800.000 de locuitori, formata in primul rand de musulmani sunniti. Rezistenta cecena lupta de peste 20 de ani pentru independenta fata de Federatia Rusa. Zeci de mii de persoane au fost ucise in cele doua razboaie dintre ceceni si fortele ruse, iar peste 500.000 de ceceni s-au refugiat in urma conflictului cu Moscova, razboi care a stat la baza ascensiunii politice a premierului rus Vladimir Putin, fostul presedinte al Federatiei in perioada 2000-2008.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *