UTA Gagauzia, intre interese politice si afaceri dubioase

, , ,
 

gagauzia

O investigatie a jurnalistilor de la RISE Project Moldova a scos a iveala interesele si afacerile mai multor politicieni din UTA Gagauzia care se vor lupta duminica, 22 martie, in primul tur pentru a prelua functia de bascal al regiunii autonome din cadrul Republicii Moldova. Jurnalistii RISE au scris ca principala candidata in aceasta cursa, Irina Vlah, a obtinut intre anii 2013-2014, un venit de 465 000 de lei ca parlamentar al Republici Moldova dar si din activitatea pedagogica si „alte surse legale”. Irina Vlah nu detine nicio proprietate. Mai mult, aceasta locuieste cu parintii, intr-o casa de 139,8 m.p. din orasul Comrat. Totusi, in declaratia de avere depusa in 2013 la Comisia Nationala de Integritate (CNI), Vlah a mai indicat ca detine un BMW X3, fabricat in 2008, in valoare de 15 000 USD. Desi aparent este cel mai „sarac” candidat, campania electorala a lui Vlah are un deviz de cheltuieli impunator. Pana la 14 martie 2015, Vlah a cheltuit oficial pentru promovare 414 000 lei, din care 20 000 lei reprezinta contributia personala. Asta in timp ce concurentii sai electorali au cheltuit de 4-5 ori mai putin in aceeasi perioada. Pe langa sustinerea socialistilor in frunte cu liderul Igor Dodon, Irina Vlah recunoaste ca este ajutata financiar si de fratele ei, afaceristul Serghei Vlah. „Este membrul familiei mele si cred ca este firesc acest lucru”, spune candidata. Serghei Vlah administreaza compania S.I. Demir-agro, detinuta suta la suta de Natalia Vlah, mama acestora. Firma presteaza servicii de vanzare-cumparare a productiei agricole si transport de marfuri. Irina Vlah se bucura si de sustinerea omului de afaceri Iurie Iacubov, care a devenit cunoscut dupa ce a finantat referendumul de anul trecut din UTA Gagauzia, pentru care ar fi cheltuit peste un milion de lei sia relevat ca 98% dintre locuitorii din UTA Gagauzia vor in Uniunea Vamala. Scrutinul a fost declarat ilegal de catre Chisinau. Desi Vlah neaga ca Iacubov ar fi unul dintre sponsorii ei, businessmanul si-a exprimat deschis sustinerea pentru aceasta. Prin intermediul unui spot video, acesta a numit-o pe Vlah – „Omul nostru”. Mai mult, Iacubov a organizat la Comrat un concert in sustinerea candidatului Vlah, invitatul special fiind interpretului rus Oleg Gazmanov. La randul sau, Serghei Buzadji, presedintele raionului Ceadar-Lunga, de specialitate inginer-fizician  a parasit cursa electorala pe ultima suta de metri. Buzadji a anuntat oficial ca se retrage din cursa, indemnandu-si sustinatorii sa o voteze pe Irina Vlah.

De asemenea, candidatul Nicolai Dudoglo, care la ultimele alegeri parlamentare a ajuns in Parlament pe lista Partidului Democrat a avut, in ultimii doi ani, un venit oficial de 396 000 de lei. Potrivit declaratiei de avere depuse la CEC-ul UTA Gagauzia, Dudoglo are doua automobile, sase loturi de teren, trei apartamente (unul in Chisinau si doua in Comrat), in valoare totala de 374 000 de lei, un imobil cu destinatie comerciala si doua conturi bancare la Victoriabank, in care sunt depozitati 190 000 de lei. Desi Dudoglo nu a declarat ca ar detine cote-parti in vreo companie, acesta este co-fondator al firmei Drongo Ltd. din Ungaria, alaturi de Grigore Ilici Morar. Printre partenerii de afaceri ai lui Dudoglo si Morar, in compania maghiara, se numara si doi cetateni ai Ungariei, Árpád László Szőke si Pavel Dudoglo. Candidatul Nicolai Dudoglo „a uitat” sa mai declare alte doua firme in care figureaza numele sotiei sale, Tatiana. Potrivit datelor de la Camera inregistrarii de Stat (CiS), Tatiana Dudoglo este fondatoarea i.I. „Dudoglo Tatiana” . Si co-fondatoare la Istikbal SRL, unde detine 50% din capitalul social, celelalte 50% revenindu-i Elenei Sahar. De mentionat ca de administrarea firmei Istikbal SRL se ocupa cetateanul turc Nuri sahar, tot el fiind si secretarul reprezentantei Uniunii Municipalitatilor din Lumea Turca in UTA Gagauzia. La fel ca si renuntarii lui Serghei Buzadji in favoarea Irinei Vlah, si Dudoglu a avut parte de o renuntare in favoarea sa din partea lui Vitali Cebanu, om de afaceri din regiune. Numele lui Cebanu figureaza nu numai in scandaluri legate de „afaceri cu gunoi”. Potrivit raportului anual CNA pentru 2012, printre cele mai grave crime de coruptie care au avut loc in 2012 se regaseste si mentiunea privind ancheta pe cazul „dobandirii ilicite a bunurilor S.A. „Banca de Economii” de catre administratorul SRL „Aniconix Grup” in suma de 7.000.000 lei”. Administrator al Aniconix Grup este Vitalii Cebanu. O alta afacere a lui Cebanu implica cea mai mare banca – Moldova Agroindbank. Compania lui, Diarstamia Management Limited din Cipru, a cumparat 4,99% din actiunile bancii in 2013. Tranzactia a provocat dubii si, in acelasi an, compania a fost impusa sa vanda actiunile, dupa ce Banca Nationala a Moldovei a constatat ca Diarstamia Management Limited ar fi actionat concertat impreuna cu alti cinci actionari care  detineau impreuna 17,2% din actiuni.

In cursa electorala pentru postul de bascan al autonomiei gagauze participa si fostul sef de departament la Banca de Economii, Ruslan Garbali. in declaratia pe care a depus-o la CEC-ul din UTA Gagauzia, Garbali a indicat ca este administrator la Transtrim-M SRL si ca, in ultimii doi ani, a castigat aproape 100 000 de lei la locul de munca de baza, circa 28 000 de lei din depuneri la institutii bancare si 3 952 lei proveniti din alte surse. Ruslan Garbali este proprietarul a doua terenuri, unul in Chisinau si altul in Ceadar-Lunga, a unei case de 86,6 m.p. (estimata la 670 mii lei) si a unui garaj (36,5 m.p.), ambele imobile fiind amplasate in capitala. De asemenea, acesta mai detine doua apartamente in s. Bubuieci, mun. Chisinau, cu valoare totala de peste jumatate de milion de lei. Jurnalistii de la RISE mai analizeaza si interesele si afacerile mai multor candidati in aceasta cursa printre care Ruslan Garbali, Oleg Garizan, Alexandr Stoianoglo, Dmitrii Croitor, Serghei Cernev, Ilia Anastasov, Leonid Dobrov.  

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *