Universitatile din Romania trec Prutul

, , ,
 
Universitatea din Iasi trece Prutul

Universitatea din Iasi trece Prutul

Universitatea de Stat „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi ar putea deschide o filiala in orasul Ungheni din Republica Moldova, relateaza mass-media locala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Propunerea de a deschide la Ungheni o filiala a universitatii din Iasi, considerata una dintre cele mai prestigioase din Romania,a fost avansata de Constantin Simirad, presedintele Consiliului Judetean Iasi, in timpul unor discutii cu oficialitatile din stanga Prutului.
„Ideea, desi nu este una noua, este extraordinar de buna”, a remarcat Alexandru Ambros, primarul orasului Ungheni, citat de mass-media locala. Acesta a dat asigurari ca autoritatile vor examina cu atentie toate propunerile si vor incerca sa gaseasca varianta optima pentru un local destinat activitatii institutiei de invatamant superior. „Este logic ca la Ungheni, care se afla la o distanta de doar 15 kilometri de Iasi, sa activeze o filiala a unei universitati iesene”, a mai spus primarul, citat de cotidianul local „Expresul de Ungheni”.

Pod universitar

Reamintim ca, in anii 2000-2001, a mai existat o tentativa de a inaugura o filiala a unei universitati din Romania la Ungheni (n.r.-oras cu aproximativ 35 de mii de locuitori), dar, din cauza numarului foarte mic de doritori si a costurilor crescute, s-a renuntat. Un alt impediment a fost reprezentat de accederea la putere a Partidului Comunistilor din Republica Moldova (PCRM), care a declansat o furibunda campanie impotriva extensiilor universitatilor romanesti deja existente in Republica Moldova, in orasele Cahul, Balti si Chisinau, acestea fiind inchise succesiv. Totodata, filialele institutiilor de invatamant superior din Federatia Rusa pot functiona fara probleme pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv in Transnistria, incalcand legislatia nationala moldoveneasca, precum si cea internationala.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *