Ungaria in pericol de a fi lovita de un razboi civil

, ,
 

unguri garda maghiara trianonIncidentele violente in care au fost angrenati simpatizanti ai formatiunii politice de extrema-dreapta Jobbik si comunitatea rroma din localitatea Sajobabony (nordul Ungariei – n.red.) pun sub semnul intrebarii capacitatile statului ungar de a reactiona pentru a mentine ordinea in tara, apreciaza cotidianul Nepszava, consulat de presa centrala de la Bucuresti. De asemenea, se mentioneaza ca politicieni de la Budapesta arunca vina unii pe altii pentru astfel de manifestari rasiste, care au evoluat in timp degenerand in adevarate razboaie locale, cu consecinte incerte pentru viitor. Conversatorii lui Viktor Orban (Fidesz – n.red.) arunca intreaga vina pe actuala guvernare care nu este in stare sa mentina ordinea in tara in timp ce ministrul fara portofoliu care coordoneaza serviciile de siguranta nationala da vina pentru aceste incidente pe cei care fac o politica de extrema-dreapta. Totul a pornit de la forumul civil organizat sambata de Jobbik, la Sajobabony, cand liderul acestei formatiuni, Gabor Vona, s-a exprimat jignitor vizavi de tigani, in timp ce “voievodul” tiganilor, Kallai Csaba, a avut la randul lui o pozitie antisemita.

Pasarea responsabilitatii

Juhasz Gabor, ministru fara portofoliu pentru serviciile de siguranta nationala, afirma ca politia a actionat in mod profesionist in oras, unde domina o “atmosfera de linsaj”, interventia autoritatilor facand ca situatia “sa nu escaladeze”, iar chiar daca marti au mai existat evenimente care “iritau” opinia publica locala, spiritele s-au linistit. Ministrul a dat vina pentru evenimentele de la Sajobabony pe cei care fac politica de extrema-dreapta, care nu vor sa ia la cunostinta interzicerea Garzii Ungare si care au pus pe picioare militiile nostalgice, ca si pe aceia care simpatizeaza cu ei. El a mai accentuat ca la sfarsitul saptamanii trecute s-a putut vedea rezultatul unei politici de atatare a urii, bazata pe exploatarea constienta a unor probleme reale de convietuire si a unor tensiuni. In opinia lui, unii s-au gandit ca prin incingerea spiritelor isi pot face dreptate sau se pot apara pe ei insisi.

Scuze si acuze

La randul sau, seful extremisti, Vona Gabor, a declarat ca  “unii instiga si asmut tiganii” contra noii Garzi ungare si a partidului sau. In opinia sefului Jobbik, s-a dovedit ca in ultimii 20 de ani politica vizavi de tigani a fost un esec, dat fiind ca acestia erau folositi la fiecare patru ani drept masa electorala ieftina. Din punctul sau de vedere, 80-90 la suta din tigani traiesc complet in afara legii iar garda va fi prezenta in localitate pana se va gasi o solutie la aceasta situatie. Liderul local al tiganilor, Kallai Csaba, a spus ca unii oameni doresc sa acrediteze ideea unui conflict intre extremisti si tigani iar aceste probleme nu exista. Potrivit lui Lazar Janos, presedintele Comisiei pentru ordine din Parlamentul ungar, Guvernul nu mai este in stare din 2006 sa asigure ordinea in Ungaria si este incapabil sa garanteze siguranta publica. Intre timp, politia a declarat ca au mai fost arestate doua persoane in cazul evenimentelor de la sfarsitul saptamanii trecute. Purtatorul de cuvant al comisariatului general din comitatul Borsod, Gasko Bertalan, adauga ca, in scopul mentinerii calmului, va fi mentinuta prezenta sporita a efectivelor politienesti atat in localitate cat si in comitat.

Retaliere pe masura

Pe nivel national, liderii comunitatii rrome au declarat ca situatia a scapat de sub control si in cazul in care nu se vor gasi solutii pasnice, tiganii vor fi nevoiti sa isi faca singuri dreptate. In urma evenimentelor de la Sajobabony, vicepresedintele Autoguvernarii Tiganesti pe Tara (OCO), Kozak Janos, a convocat pentru joi o sedinta a prezidiului OCO. Ela  declarat pentru ziarul Nepszava ca personal considera o provocare cele intamplate. Acesta a mai acuzat ca, in preajma alegerilor. niciun partid nu s-a dat in laturi de la folosirea masei etnice tiganesti pentru scopurile sale politice proprii. Kozak a mai opinat ca nu este nevoie de mai multi politisti ci ca “aceia prezenti sa actioneze mai eficient cu forta legii”. In cazul in care situatia continua in acest mod, atunci nu doar extrema-dreapta va avea o “armata privata” ci si tiganii, ceea ce va avea urmari de neprevazut si este de neacceptat, avertiza Kozak. El i-a mai cerut lui Vona sa isi retraga oamenii si sa inceteze propaganda anti-tigani. Formatiunea Jobbik detine trei mandate in Parlamentul European.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *