Un presedinte pentru R. Moldova. Joi, ultima strigare

, ,
 

presedintJoi expiră termenul limită în care candidaţii la funcţia de preşedinte al R. Moldova se mai pot înscrie în cursă, dar până în prezent, nu a fost înregistrat oficial nici un candidat. Tot joi, Curtea Constituţională se va pronunţa asupra sesizării deputatului Mihai Godea privind constituţionalitatea scrutinului din 16 decembrie 2011.
Dacă judecătorii vor decide că scrutinul din 16 decembrie a fost neconstituţional, atunci alegerile preconizate pentru 15 ianuarie nu vor mai avea loc, iar deputaţii vor fi nevoiţi să stabilească o nouă dată pentru alegerile ordinare. Tudor Deliu, preşedintele comisiei pentru desfăşurarea alegerilor, a menţionat că, până în prezent, nu a fost înregistrat oficial nici un candidat. “Leonid Talmaci, candidatul PCRM pentru preşedinţie, şi Oazu Nantoi, care şi-a anunţat ieri intenţia de a candida, au ridicat setul de acte necesare pentru înregistrare”, a spus Deliu.
Miercuri, analistul politic Oazu Nantoi şi-a anunţat intenţia de a candida pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Tot miercuri, fracţiunea PCRM a anunţat că îl va propune pentru funcţia de şef al statului pe fostul Guvernator al Băncii Naţionale, Leonid Talmaci. Iurie Muntean, deputat PCRM, a afirmat că formaţiunea din care face parte îl va înregistra pe Talmaci în cursa electorală, indiferent dacă acesta va fi sau nu va fi susţinut de toate partidele parlamentare.
Liderul socialiştilor moldoveni, Igor Dodon, consideră că Alianţa pentru Integrare Europeană trebuie să dea dovadă de maturitate politică şi să susţină candidatul la preşedinţia ţării propus de PCRM. Socialiştii consideră că este meritul lor că au fost prezentate două candidaturi la preşedinţia R.Moldova. “Soluţia propusă de socialişti a permis deblocarea procedurii de alegere a preşedintelui şi s-a dovedit a fi cu adevărat unica opţiune realistă şi corectă în actualele circumstanţe politice. Ceea ce se întâmplă în aceste zile demonstrează justeţea soluţiei noastre”, anunţă grupul socialiştilor. Referindu-se la cei doi candidaţi, PSRM afirmă că îi apreciază pe amândoi, exprimând însă susţinere pentru candidatul propus de PCRM, Leonid Talmaci. Grupul Dodon aşteaptă o decizie a AIE, recomandând susţinerea candidaturii lui Talmaci.
Actele pentru funcţia de preşedinte la ţării pot fi depuse până joi, la ora 19.00, iar alegerile repetate ale şefului statului urmează să aibă loc la 15 ianuarie. Pentru a fi înregistrat de către comisie, candidatul la funcţia de şef al statului trebuie să fie susţinut de cel puţin 15 deputaţi. În plus, setul de acte necesare pentru a candida la funcţia de şef al statului mai include consimţământul scris al candidatului şi certificatul lui de sănătate, eliberat de instituţia medicală abilitată, declaraţia despre toate veniturile candidatului din anii 2010-2011, datele biografice ale candidatului, copia buletinului de identitate.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *