Un interviu aparent banal acordat de Putin lui Tucker Carlson, dar cu un obiectiv precis

de | feb. 13, 2024 | Știri | 0 comentarii

Interviul acordat de Vladimir Putin lui Tucker Carson a suscitat un enorm interes, cifrele de vizualizări pe platforma X (fosta Twitter) fiind impresionate. Jurnalistul american, considerat un dizident în SUA prin opiniile separate și abordările adesea controversate, dar pe placul unui mare segment de public din Statele Unite și din restul lumii, a dat o […]

Interviul acordat de Vladimir Putin lui Tucker Carson a suscitat un enorm interes, cifrele de vizualizări pe platforma X (fosta Twitter) fiind impresionate. Jurnalistul american, considerat un dizident în SUA prin opiniile separate și abordările adesea controversate, dar pe placul unui mare segment de public din Statele Unite și din restul lumii, a dat o lovitură de presă prin faptul că a mers la Moscova și l-a convins pe președintele rus să răspundă unui jurnalist american la 2 ani de la operațiunea din Ucraina. Altădată un astfel de interviu nu era ceva spectaculos însă contextul geopolitic în care America și Rusia se războiesc în Ucraina a adus o presiune mare pe modul cum va fi perceput conținutul final. Carlson a fost acuzat că nu s-a pregătit suficient pentru întâlnirea cu Putin și că întrebările nu au fost suficient de grele pentru a-l pune în dificultate pe președintele rus. De altfel, nici înaintea interviului nu se preconiza că Putin va spune informații noi, cea mai așteptată dar și improbabilă fiind cea în care anunța o încheiere a conflictului din Ucraina.

Răspunsurile oferite de Putin la întrebările lui Tucker Carlson se regăsesc deja în proporții diferite în alte interviuri sau declarații anterioare și a născut întrebarea dacă răspunsurile sale de acum schimbă cu ceva actuala înghețare a relațiilor ruso-americane. 

Ansamblul analizei interviului relevă că Putin a răspuns întrebărilor pentru a aduce versiunea rusească asupra evenimentelor din Ucraina prin apelul la istorie și sursele istorico-științifice, așa cum chiar el declară. Nimic spectaculos, era de așteptat. 

Atipic este recursul insistent la cronologia istorică a nașterii rușilor ca popor și al istoriei Ucrainei în constructul istoric rus, de la Imperiul Țarist, Uniunea Sovietică, până la relația cu actuala Federație Rusă. Dacă expunerea era a unui istoric, nu ar fi surprins, însă venind din partea președintelui rus, naște întrebări dar putem găsi și un răspuns pentru care a procedat astfel.

În prima parte, Vladimir Putin ia istoria la rând și punctează etapele formării rușilor ca popor și integrează, periodic, expresii de validare a celor afirmate, precum: „Și voi da datele, ca să nu existe confuzii”. […]„Ca să nu credeți că eu inventez lucruri. Vă voi da aceste documente”.[…]„Dar, totuși, acestea sunt documente din arhive”. […]„Există copii ale acestor documente. Le voi lăsa pentru buna voastră memorie. Există și o traducere în limba rusă. O puteți traduce în engleză mai târziu”.

Deși Carlson nu crede ca este relevant tot acest expozeu istoric, Putin insistă să prezinte, asemeni unui profesor, lecția de istorie: „S-ar putea să fie plictisitor, dar explică multe lucruri”. El duce discuția, printre întrebările lui Tucker Carlson care încearcă să îl provoace, din când în când, cu câte o întrebare incomodă, către concluzia cunoscută din alte intervenții: „Deci, în acest sens, avem toate motivele să afirmăm că Ucraina este un stat artificial care a fost modelat după voința lui Stalin”.

De altfel, Putin confirmă, prin anularea încercărilor lui Carlson de a-l scoate din planul urmărit (sau poate așa negociat), că are o anumită agendă de punctat: „Înțeleg că discursurile mele lungi nu se încadrează probabil în genul interviului. De aceea v-am întrebat la început, vom avea o discuție serioasă sau un spectacol? Ați spus o discuție serioasă. Așa că aveți răbdare cu mine, vă rog. Ajungem la punctul în care a fost înființată Ucraina sovietică. Apoi, în 1991, Uniunea Sovietică s-a prăbușit, iar tot ceea ce Rusia a acordat cu generozitate Ucrainei a fost târât de aceasta din urmă. Ajung la un punct foarte important al agendei de astăzi”.

Răspunsurile lui sunt o reluare ternă a argumentelor pentru care Rusia a ajuns să atace Ucraina dar noutatea este argumentarea, aproape didactică, cu ajutorul notorietății și vizibilității uriașe a lui Tucker Carlson, a cauzei Rusiei în fața publicului american, mai ales, care va trebui să aleagă în 2024 un nou președinte, unul din candidați fiind, cel mai probabil, Donald Trump. Nu strică să te placă americanii, ajută cauzei tale, cu siguranță.

Dacă la Fox, Tucker Carlson era vizibil mai ales publicului american, concedierea lui l-a martirizat și l-a făcut vizibil pe platforma X a lui Elon Musk, în manieră worldwide. Iar Kremlinul a speculat abil posibilitatea ca timp de peste două ore însuși Vladimir Putin să fie istoricul de serviciu care trece de propaganda occidentală și vorbește direct americanului de rând și altor naționalități. 

Preferința și insistența cu care face apel la istoria comună a rușilor și ucrainenilor este o strategie abilă nu pentru cunoscătorii săi ci pentru neinițiați din Occident care votează și care află, cu această ocazie, că există o cauză istorică rusă în Ucraina, argumentată prin date puse la dispoziție de însuși liderul suprem de la Kremlin. 

Putem spune că Tucker Carlson a fost o ideală tribună pentru Rusia iar jurnalistul american a realizat dacă nu o lovitură jurnalistică prin conținutul interviului, cu siguranță a reușit o importantă lovitură mediatică.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *