Ucraina, între rezistență și resemnare?

de | nov. 15, 2023 | Analize, UCRAINA | 0 comentarii

Rusia reprezintă o ameninţare nu numai pentru Ucraina, ci şi pentru vecinii acesteia, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în cadrul unei conferinţe privind parteneriatul germano-ucrainean la nivel urban, desfăşurată la Leipzig. Şeful statului ucrainean a spus că oraşele din Germania şi Ucraina au o atitudine europeană faţă de oameni, adăugând că această relaţie protejează […]

Rusia reprezintă o ameninţare nu numai pentru Ucraina, ci şi pentru vecinii acesteia, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în cadrul unei conferinţe privind parteneriatul germano-ucrainean la nivel urban, desfăşurată la Leipzig. Şeful statului ucrainean a spus că oraşele din Germania şi Ucraina au o atitudine europeană faţă de oameni, adăugând că această relaţie protejează vieţile oamenilor.

Amenințare pentru vecini

”Este foarte important ca noi nu doar să folosim instrumentele de care dispune statul”, a afirmat liderul ucrainean.

Oraşele Leipzig şi Kiev sunt înfrăţite de 62 de ani, acesta fiind cel mai vechi parteneriat între oraşe din Germania şi Ucraina.

Primarul Kievului, fostul pugilist profesionist Vitali Kliciko, s-a aflat de asemenea printre invitaţii la conferinţă. El a opinat că sprijinul german este vital pentru Ucraina. ”Împreună suntem mult mai puternici”, a afirmat Kliciko (52 de ani).

Acesta a adăugat că Ucraina luptă pentru valori democratice şi pentru viitorul său democratic.

Ministrul german al dezvoltării Svenja Schulze a insistat că angajamentul manifestat de oraşe şi comunităţi încă este copleşitor. ”Autorităţile locale vor juca un rol decisiv în reconstrucţia Ucrainei”, a afirmat politiciana social-democrată, care a promis că ţara sa va ajuta Kievul atât timp cât va fi necesar.

Ucraina se învecinează cu Rusia, Belarus, Polonia, Slovacia, Ungaria, România şi Republica Moldova şi este riverană Mării Negre şi Mării Azov.

Pierderi grele

Un grup civic ucrainean a declarat că, pe baza unor surse deschise, până în prezent s-a confirmat decesul unui număr de aproape 25.000 de soldaţi ucraineni de la începerea invaziei ruse în februarie 2022, bilanţul total depăşind 30.000.

Kievul tratează informaţiile despre pierderile sale în război drept secrete de stat şi oficialităţile ucrainene afirmă că dezvăluirea cifrelor ar putea afecta eforturile armatei. O relatare din luna august a cotidianului The New York Times, care cita oficialităţi americane sub rezerva anonimatului, avansa un bilanţ de 70.000 de morţi în rândul ucrainenilor.

În cotidianul Tijden, istoricul Iaroslav Tincenko şi voluntarul Herman Şapovalenko au afirmat că proiectul ‘Book of Memory’, al lui Şapovalenko, a confirmat 24.500 de victime în timpul luptelor şi în afara lor. Bilanţul real ar putea fi însă mai ridicat întrucât mulţi dintre cei 15.000 de soldaţi daţi dispăruţi sunt probabil morţi.

Aplicând o proporţie de 1:3, autorii studiului au estimat numărul răniţilor la aproximativ 100.000.

”Ar trebui să vorbim despre asta în timpul războiului din Ucraina? Noi aşa credem, dar numai în termeni de date concrete şi surse deschise şi credibile”, au scrie ei.

În ceea ce o priveşte, Rusia nu a dezvăluit pierderile din rândurile forţelor sale armate.

Victorie ucraineană

Ucraina a reuşit să ocupe poziţii pe malul stâng al Niprului, controlat de forţele ruse, a recunoscut miercuri şeful autorităţilor instalate de Moscova în regiunea ucraineană Herson.

Agenţia arată că o străpungere a liniilor ruse în sectorul respectiv ar reprezenta un succes important pentru ucraineni, a căror contraofensivă începută în iunie nu a dat rezultatele aşteptate în alte zone.

Vladimir Saldo, liderul părţii din regiunea Herson ocupată de Rusia, a scris pe Telegram că între podul feroviar şi satul Krinki se află „aproximativ o companie şi jumătate” de ucraineni, „împărţiţi în grupuri mici”.

Conform terminologiei utilizate de agenţia de presă rusă TASS, o companie poate avea zeci sau sute de soldaţi.

Este pentru prima dată când un oficial rus recunoaşte că ucrainenii au reuşit să treacă Niprul, unde se află linia frontului din sudul Ucrainei după ce ruşii s-au retras din oraşul Herson în noiembrie anul trecut. Situaţia a fost deja semnalată de bloggeri militari ruşi şi ucraineni, care au folosit informaţii din surse deschise: Ucraina a reuşit să stabilească poziţii pe malul stâng al fluviului la sfârşitul lui octombrie.

Saldo a încercat să minimalizeze importanţa progreselor ucrainenilor, afirmând că ruşii au desfăşurat întăriri, iar „adversarul este blocat la Krinki, într-un iad de foc: asupra sa cad bombe, rachete, muniţii de sisteme termobarice, artilerie, drone”. El a susţinut că forţele ucrainene suferă pierderi mari, însă nu a menţionat nimic despre pierderile ruşilor.

Kievul păstrează secretul operaţiunilor în zonă, iar Moscova nu a comentat până acum situaţia din sectorul de front respectiv

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *