Ucraina electorala

, , ,
 

Viktor Yanokovici, castigatorul primului tur al alegerilor prezidentiale

Liderul Partidului Regiunilor, Viktor Yanokovici, favoritul la alegerile prezidentiale din Ucraina

Dupa numararea voturilor din toate sectiile de votare, inclusiv cele deschise in misiunile diplomatice si consulare ucrainene din strainatate, primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale a fost castigat de liderul Partidului Regiunilor, Viktor Ianukovici, care a obtinut 35,52% din voturi, iar premierul Iulia Timosenko, eroina Revolutiei portocalii prooccidentale din 2004, 25,05%, serviciul de presa al Comisiei Electorale Centrale de la Kiev, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Conform mass-media locala, o piesa importanta pentru turul final, care se va desfasura pe 7 februarie 2010, este candidatul de pe locul al treilea, fostul bancher si actual oligarh Serghei Tighipko, care a cochetat cu ambele tabere inainte de candida singur la cea mai inalta functie a Ucrainei.  El a obtinut 13,06% din voturi si se afla in pozitia de „arbitru”, mass-media locala speculand pe seama incheierii unor intelegeri electorale, in urma carora Serghei Tighipko sa fie numit premier. Tighipko a refuzat, pana in acest moment, sa sustina un alt candidat in cel de-al doilea tur de scrutin, afirmand ca niciunul dintre cei doi candidati nu reprezinta „schimbarea”.
Tighipko, care si-a bazat intreaga campanie electorala pe un dur mesaj antiromanesc, este urmat de fostul presedinte al Radei Supreme (n.r.-parlamentul unicameral de la Kiev), Arseni Iateniuk (6,98%) si de presedintele in exercitiu Viktor Iuscenko, un alt erou al Revolutiei portocalii, sanctionat dur de alegatori, cu un scor slab de 5,42%. Majoritatea analistilor politici de la Kiev considera ca Iuscenko a fost taxat dur de electoratul ucrainean, profund dezamagit de presedintia sa.

Electorat indecis

Cei doi adversari finalisti ramasi in cursa s-au declarat deja siguri de victoria finala, relateaza mass-media locala. „Ianukovici, care reprezinta cercurile criminale, nu are nicio sansa”, a declarat recent premierul Iulia Timosenko. Viktor Ianukovici, considerat apropiat Federatiei Ruse, i-a raspuns politicos, apreciind ca rivala sa pare „in pragul disperarii” si ca primul tur a reprezentat un „referendum” impotriva taberei portocalii. In pofida avansului de care dispune Ianukovici, cel de-al doilea tur nu este inca decis, analistii politici explicand ca Timosenko, cunoscuta pentru dinamismul si agresivitatea campaniilor sale, mai poate recupera, obtinand in special votul alegatorilor indecisi. La primul tur, participarea a atins 66,44%, potrivit rezultatelor partiale, ceea ce inseamna o scadere clara, comparativ cu 2004 (77%). In acest context, analistii se intreaba daca cei care nu s-au prezentat la alegerile de duminica se vor lasa cuceriti de vreun candidat sau altul in cel de-al doilea tur.
La randul sau, misiunea OSCE in Ucraina a precizat ca primul tur a fost de o calitate buna” si poate fi considerat „conform majoritatii normelor OSCE si ale Consiliului Europei”. „Scrutinul a demonstrat respectarea drepturilor civice si politice si le-a oferit alegatorilor o alegere reala intre candidati, care au reprezentat diverse opinii politice”, potrivit OSCE. „In schimb, cadrul legal al scrutinului ramane incomplet si acuzatiile de fraude masive” lansate de principalii candidati „au afectat negativ ambianta preelectorala si increderea alegatorilor”, considera OSCE in raportul sau, citat de agentia de stiri KARADENIZ PRESS.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *