Ucraina, amenda "record" data de CEDO

, ,
 
CEDO condamna Ucraina

CEDO condamna Ucraina

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a obligat Ucraina să plătească companiei „Agrocomplex” 27 milioane euro în calitate de compensații pentru daunele provocate de hotărârile nedrepte ale judecătoriilor naționale, relateaza surse oficiale de la Kiev, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Decizia respectivă, nr. 23465/03, a fost publicată pe pagina de internet a CEDO. Din materialele dosarului rezultă că la începutul anilor 1990, „Agrocomplex” a livrat 375 mii tone de petrol rafinăriei din Lisiceansk pentru prelucrare, dar a primit doar o mică parte de produs finit. Mai târziu, departamentul de stat pentru industria petrolieră și gazifieră a recunoscut că uzina nu și-a respectat obligațiile, deoarece a livrat producția finită unor uzine de stat care duceau lipsă de combustibil. Ulterior, mai multe instanțe de judecată au confirmat datoria rafinăriei față de „Agrocomplex” de 216 mln hrivne (19,5 mln euro). Dar comisia specială a guvernului, creată în iulie 1998, a decis scăderea datoriei până la 91 mln hrivne.

Justitia europeana, ultima solutie

După câteva încercări nereușite de a face recurs în instanțele ucrainene, compania „Agrocomplex” a decis să se adreseze la CEDO. Decizia de bază pe acest dosar a fost aprobată în 2011, când CEDO a recunoscut că reclamantul s-a ciocnit cu încălcarea flagrantă a principiului supremației legii și implicarea președintelui Ucrainei de atunci, Leonid Kucima, care a influențat hotărârile instanțelor locale. Atunci CEDO nu a decis suma daunelor, dând o șansă părților să se împace, dar aceasta nu s-a întâmplat.
Conform presei ucrainene, compensația de 27 milioane de ero în acest dosar, este una record. „În niciun dosar pierdut de Ucraina nu a fost fixată așa sumă de mare”, a declarat avocatul ucrainean, Valentina Telicenco, specializată în dosare care ajung la CEDO. Conform ei, părțile pot face recurs la hotărârea CEDO în decurs de trei luni, iar dacă hotărârea va intra în vigoare, atunci compensația trebuie plătită într-o perioadă de cel mult doi ani. De remarcat că în bugetul de stat al Ucrainei pentru 2013 sunt prevăzute doar 8 mln euro pentru plata tuturor dosarelor pierdute de stat, iar conform unei statistici, Ucraina nu îndeplinește 95 % din deciziile CEDO.

1 răspunde
  1. chygrynskiy
    chygrynskiy says:

    Pei si ce o se intample Ucrainiei daca nu plateste? NIMIC. De parca decizile de la CEDO ar conta ceva pentru ei! Ce sa poate face juridic sa economic pentru a ser respecta decizia?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *