Turcia, alegeri cruciale în mai

de | apr. 19, 2023 | Analize, TURCIA | 0 comentarii

Liderul turc Recep Tayyip Erdogan se confruntă la alegerile din 14 mai 2023 cu o opoziție unită, capabilă, pentru prima dată în câteva decenii, să preia conducerea destinelor Turciei, unul din principalele state membre NATO. Kemal Kilicdaroglu, reprezentantul opoziției unite, ar putea deveni primul preşedinte turc alevit, acesta promițând să pună capăt discriminărilor şi „disputelor […]
Liderul turc, Recep Tayyip Erdogan, examen electoral crucial
Liderul turc, Recep Tayyip Erdogan, examen electoral crucial

Liderul turc, Recep Tayyip Erdogan, examen electoral crucial

Liderul turc Recep Tayyip Erdogan se confruntă la alegerile din 14 mai 2023 cu o opoziție unită, capabilă, pentru prima dată în câteva decenii, să preia conducerea destinelor Turciei, unul din principalele state membre NATO.

Kemal Kilicdaroglu, reprezentantul opoziției unite, ar putea deveni primul preşedinte turc alevit, acesta promițând să pună capăt discriminărilor şi „disputelor confesionale care au făcut să sufere” Turcia, ţară majoritar musulmană, dar constituţional laică.

Campanie electorală energetică

Aflat în plină campanie electorală, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a lansat primele livrări de gaze turceşti provenind dintr-un zăcământ din Marea Neagră, cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor generale, în timp ce Ankara urmăreşte să ajungă la o independenţă energetică.

Aceste livrări intervin în timp ce Erdogan este angajat într-o luptă strânsă în perspectiva alegerilor din 14 mai, considerate pe larg ca fiind cele mai importante din istoria modernă a Turciei.

În 2020, Turcia a descoperit rezerve de gaze în largul provinciei Zonguldak, la aproximativ 400 km est de Istanbul, pe coasta Mării Negre. La vremea respectivă, Erdogan l-a calificat drept ‘cel mai important zăcământ de gaze naturale din istoria Turciei’, care va permite ţării ‘să-şi asigure securitatea energetică şi să se elibereze astfel de dependenţa faţă de importurile de energie’.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *